ANNONS

Stort bostadsutbud väntas under våren i Järfälla

Mäklarskylt
Så var det visningsdags!
Nu är bostadsvåren här – i helgen hålls 1 500 visningar i länet, varav 100 i Järfälla. Efter förra årets rekordutbud skedde en minskning i februari i år, men nu spås nya höga nivåer för årstiden.
ANNONS

Ett säkert vårtecken är att det dyker upp allt fler bostadsannonser.

Tittar man på bostadssajten Hemnet är det ungefär 5 000 bostadsrätter i Stockholms län som annonseras ut för tillfället. Och i Järfälla är det visning i helgen på 100 villor, radhus och bostadsrätter.

Toppar på senvåren

Efter julledigheten byggs utbudet på marknaden upp successivt och det är som högst någon gång på senvåren.

– Det hänger delvis ihop med villamarknaden då många väljer att sälja när deras trädgårdar står i blom, säger Hemnets presstalesperson Staffan Tell.

Men att många bostäder är till salu innebär inte nödvändigtvis att de blir sålda. Det höga utbudet är en reflektion av att marknaden är trögare än för några år sedan, enligt Staffan Tell.

Amorteringseffekten

Mitt i har jämfört utbudet av bostadsrätter i länet under februari i år och i fjol. Siffrorna visar att utbudet minskat i år – från totalt 9 500 i hela länet i februari 2018, till 7 300 i februari 2019.

Staffan Tell kallar fjolårets höga utbud för amorteringseffekten:

– Det har att göra med de skärpta amorteringskraven som trädde i kraft första mars 2018. Många ville sälja innan dess, i januari och februari.

Men de senaste veckorna i mars har det vänt. Hemnet spår en rekordmånad, åtminstone när gäller utbudet av bostadsrätter.

ANNONS

– Vi är helt klart inne i en period nu där det är hög aktivitet, säger Staffan Tell.


Utbudet av bostadsrätter 

Utbudet av bostadsrätter i kommuner och stadsdelsnämnder i Stockholms län under februari månad 2019, samt jämförelse med februari 2018. 

Källa: Hemnet


 

ANNONS