Bostadsrätter blev 11 procent dyrare

Nu börjar försäljningarna komma igång efter sommarens uppehåll. Henric Norrbom förbereder en visning i Norrviken.
Nu börjar försäljningarna komma igång efter sommarens uppehåll. Henric Norrbom förbereder en visning i Norrviken.
Priset på bostadsrätter i Sollentuna har stigit med 11 procent det ­senaste året, medan villa­priserna ligger helt still.

Utbudet på bostadsmarknaden har dessutom varit mindre än vanligt.

Henric Norrbom tror att huset på Landsvägen i Norrviken blir lättsålt.

– Det är renoverat, stort, har bergvärme och bra läge, säger han.

Det är nu i augusti som försäljningarna drar igång på allvar.

– Den 25:e är den första riktigt stora visningssöndagen. Då har skolorna börjat och folk är tillbaka på jobbet. På sommaren kör vi bara med öppna visningar, ofta på kvällar, men då är söndagarna störst igen, säger Christopher Wermin, chef för Skandiamäklarnas kontor i Sollentuna.

Han är optimistisk inför hösten.

– Det är lite för tidigt att säga hur hösten blir, men jag har en bra magkänsla. Men det beror på om utbudet exploderar. Det är aldrig bra om det är ett för stort utbud. Då tänker många att man väntar till nästa helg och det händer inget.

Statistiken visar att bostadsrättspriserna har stigit med 11 procent det senaste året, medan villapriserna ligger still.

– Ska du köpa en villa måste du först ha 15 procent i kontantinsats, dessutom ska du betala för lagfart och pantbrev och kanske måste du lägga om taket. Då är vi uppe i rätt mycket pengar. När det gäller bostadsrätter behöver man bara kontantinsatsen, säger Christopher Wermin.

Utbudet i Sollentuna har varit mindre än vanligt under en längre tid.

– Många hamnar i inlåsningsfällan. 40-talisterna vill sälja och flytta till nyproduktion, men priserna är höga och de måsta betala skatt på vinsten på sitt hus och då blir det dyrt. Därför bor många kvar och marknaden blir mindre rörlig, säger Rickard Wiklund, chef för Fastighetsbyrån i Sollentuna.

Mäklarna som Lokaltidningen Mitt i har talat med är överens om att marknaden är spretig.

– Förr kunde man säga något om ett område, i dag måste man nästan ner på husnivå. Vissa hus kan sticka iväg, medan andra står still, säger Rickard Wiklund.

Hus som ligger alldeles intill en trafikerad väg eller pendeltåget är svårsålda. Samtidigt ska det vara nära till kommunikationer. En tydlig trend är också att folk inte vill renovera.

– Förr kunde man låna även till renoveringen, men bankerna har blivit strängare. Du måste ha mer i kontantinsats och då kanske man drar sig för att slänga ut kök eller badrum, säger Henrik Norrbom.

Det är lite för tidigt att säga hur hösten blir, men jag har en bra magkänsla.Christopher Wermin