ANNONS

84 bostadsrätter blir till hyresrätter i Bandhagen

Björn Ljung (L), gruppledare i stadsbyggarnämnden.
Björn Ljung (L), gruppledare i stadsbyggarnämnden.
Bostadsbolaget Stockholmshem har köpt 84 blivande bostadsrätter i Bandhagen rapporterar SVT. Samtliga lägenheter görs i samband med affären om till hyresrätter, vilket Dennis Wedin (M) inte ser som en kommande trend.
ANNONS

Det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem har köpt 84 planerade bostadsrätter av ett privat byggföretag. De planerade bostadsrätterna kommer nu i stället att bli hyresrätter. Kvarteret heter Filmen 2, och ligger vid Björksundsslingan i Bandhagen.

Är detta ett försök att vända den negativa trenden med borätter utan köpare?

– Nej, det här är som sagt en speciell omständighet, där Stockholmshem fick möjlighet att köpa ett pågående projekt, och därmed inte behöver lägga resurser på till exempel planarbete och projektering, skriver Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad i ett mejl.

Bostads- och fastighetsborgarråd – Dennis Wedin

Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M). Foto: Anna Z Ek

Han menar att det inte är en aktiv plan för Stockholmshem att söka efter pågående projekt hos privata aktörer.

– Det är i grunden beklagligt att den privata aktören inte kunde säkerställa de bostadsrätter som hade behövts i detta området. Den grönblåa majoriteten fortsätter att arbeta för en balans av olika upplåtelseformer i hela staden, skriver Dennis Wedin.

Enligt prognoser från bland annat Statistiska centralbyrån (SCB) väntas bostadsbyggandet minska i Stockholms län. En av orsakerna till detta är en minskad efterfrågan på nya bostadsrätter. Det sistnämnde kom på tal redan i maj 2018 i samband med Finansinspektions nya amorteringskrav.

ANNONS

Fler hyresrätter

I och med att Stockholmshem kan komma att ta över fler bostadsrätter kan fler hyresrätter hamna på marknaden. Inflyttning för hyresgäster till lägenheterna i Bandhagen ska vara möjligt om två år.

– Jag tror att vi kommer att ta chansen som vi gjorde för nio år sedan när vi gjorde en storaffär med JM i Årstadal. Det var efter finanskrisen 2008.  Nu har vi ingen finanskris, men det här är ett fullt möjligt arbetssätt att göra på det här sättet, säger Björn Ljung, gruppledare i stadsbyggnadsnämnden i en intervju med SVT.

Dolt belopp

Priset för de 84 lägenheterna vill inte Stockholmshem avslöja. Björn Ljung säger till SVT att det blir billigare för Stockholmshem att köpa befintliga projekt än att ta fram en egen detaljplan från grunden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.