ANNONS

Bostadsrätter blir hyresrätter – nytt beslut

"Marknaden har mattats av", säger Fredrik Arpe, VD på Småa.
"Marknaden har mattats av", säger Fredrik Arpe, VD på Småa.
Visionsbild Barkarbystaden. Landningsbanan och kajen mot det gröna.
Det finns stora planer för Barkarbystaden – och kommunen tror att de kan bli verklighet.
I måndags beslutade kommunstyrelsen att låta omvandla bostadsrätter i Barkarbystaden till hyresrätter – bolagen tror helt enkelt inte att bostadsrätterna kan säljas. Samtidigt har kommunen lovat att bygga tiotusentals nya bostäder.
ANNONS

Bolagen Småa och Brabo har kommit överens med kommunstyrelsen om att de ska få möjlighet att ställa om upp till 70 procent av över 300 planerade bostäder till hyresrätter. Bostadsmarknaden håller på att vända, och efter år av rusande priser syns istället ett prisfall. Nu tror inte längre bolagen att de kan få alla bostadsrätter sålda.

– Marknaden har mattats av, så är det. Det är inte stopp, men det har saktats ned särskilt i de områden där det byggts mycket, säger Fredrik Arpe, VD för fastighetsbolaget Småa.

Även hyresrätterna för dyra för många Järfällabor

Olika bedömare har varnat för att nybyggena i Barkarbystaden kommer ha svårt att locka tillräckligt många köpare. Mitt i Järfälla intervjuade tidigare under hösten analytikern Tor Borg, som då sa att Järfällaborna helt enkelt inte har råd att köpa de bostäder som byggs i Järfälla. Det är ett problem som ser ut att bestå, även när hyresrätter byggs.

– Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att bygga nya hyresrätter som hamnar på samma nivå som det gamla beståndet, säger Fredrik Arpe på Småa.

Kontroversiellt beslut

Men beslutet är inte enbart populärt i kommunhuset. S, V och Mp är generellt positiva till att fler hyresrätter byggs, medan delar av oppositionen reserverat sig mot beslutet. Aphram Melki (C) är kluven, men ändå för det beslutet majoriteten drivit igenom.

– Det är problematiskt med för mycket hyresrätter, för de får för höga hyror – vem kan betala dem? Inte många. Vi riskerar också sammansättningen av staden, och kommunen riskerar att få betala bostadsbidrag om folk inte kan betala sin hyror. Så det här är en akut åtgärd, och tanken är att det ska justeras framöver, säger Aphram Melki.

Ingen oro för bostadsmarknaden inom kommunen

Målsättningen är att Barkarbystaden ska ha ungefär 70 procent bostadsrätter, och 30 procents hyresrätter – alltså motsatsen till det Småa och Brabo nu fått rätt att bygga. Kommunen har åtagit sig att bygga sammanlagt 14 000 bostäder i närheten av tunnelbanan fram till 2032.

Eftersom kommunen inte själv kan bygga tillräckligt många bostäder, sitter den nu i knät på privata fastighetsbolag. Bolag som verkar allt mindre sugna på att bygga de bostadsrätter kommunen vill ha. Men Emelie Grind, stadsbyggnadsdirektör, ser ingen större risk för Barkarbystadens framtid.

– Vi har räknat med att det finns konjunkturer på bostadsmarknaden. Ekonomin går upp och ner, och vi har hela tiden räknat med att priserna kommer variera under utbyggnadstidens gång. 14 000 lägenheter till 2032 är självklart en utmaning, men jag ser att vi har goda förutsättningar för att klara det.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.