ANNONS

Bostadsrätterna i Väsby fortsätter rasa

Bostadsrätterna i Väsby fortsätter att minska kraftigt i pris.
Bostadsrätterna i Väsby fortsätter att minska kraftigt i pris.
Under första kvartalet 2017 har bostadsrätterna i Väsby sjunkit med drygt sju procent, vilket kan jämföras med ett pristapp på 15 procent de senaste tolv månaderna.
ANNONS

Under årets tre första månader har priserna på bostadsrätter i Stockholms län slutat sjunka. Det visar siffror som Mäklarstatistik tagit fram.

Däremot fortsätter bostadsrätterna i kranskommunerna att minska. I Väsby har priser minskat med drygt 7,28 procent de senaste tre månaderna.

– Det är en blandad bild som syns i Stockholms 25 kommuner. Men ju längre ut från staden man kommer ju tråkigare är bilden, ju sämre har utvecklingen varit, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.


Prisförändring för bostadsrätter

Diagrammet visar förändringen de senaste tre månaderna och tolv månaderna i Upplands Väsby kommun och Stockholms län.

Källa: Mäklarstatistik


– Om vi tittar tillbaka på de kraftiga prisuppgångarna stannade det upp i de dyraste områden, mest centralt i Stockholm. Men när ökningen minskade där fortsatte de i ytterområdena. När priserna blev för höga centralt letade många boenden i ytterområdena. Det är där det har gått upp mest men också där det har gått ner mest. Det är en mindre robust marknad.

ANNONS

En annan orsak till att bostadsrättspriserna fortsätter sjunka längre ut från stan kan vara att det byggs mycket nytt.

Men vad gäller bostadsrätter i länet som helhet har priser stabiliserats de senaste tre månaderna.

– Nu ser det ut som att vi har hamnat på en platå, efter ett antal nedgångar. Sen får vi se vad som sker resten av året, om det är ett temporärt läge.

Vad skulle det innebära om platån höll i sig?

– Det vore sunt för marknaden om den stabiliserades lite efter den oro som vart och den avvaktan vi faktiskt har sett på marknaden. Efter så pass många år av kraftiga uppgångar är det snarare sunt för marknaden med lite stiltje. Men tittar vi två år tillbaka i tiden är regeln fortfarande att priserna har gått upp. Om vi faktiskt har nått en platå finns en förhoppning om att det här kanske är rimliga nivåer just nu.


Prisförändring för villor i Väsby och Stockholms län

Diagrammet visar förändringen de senaste tre månaderna och tolv månaderna i Upplands Väsby kommun och Stockholms län.

Källa: Mäklarstatistik


När det gäller villor har priserna fortsatt nedåt det senaste kvartalet – såväl i länet i genomsnitt som i Upplands Väsby kommun. Fallet är dock mindre än tidigare.

– Det är i regel än mer robust marknad med långsammare förändringar. I genomsnitt har en villa samma ägare i 20 till 25 år medan en bostadssrätt i genomsnitt byter ägare vart tionde år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.