Bostadsrätterna ökade mest i pris

Bostadsrättspriserna har stigit mest i Nacka senaste tio åren, men även villorna har blivit rejält dyrare.
Bostadsrättspriserna har stigit mest i Nacka senaste tio åren, men även villorna har blivit rejält dyrare.
Villapriserna har ökat med 83 procent i Nacka församling sedan 2005.

För bostadsrätter är prisuppgången 133 ­procent, och i Boo församling är ökningen ännu större – 141 procent.

Genomsnittpriset för en villa i Nacka församling var förra året 5,7 miljoner kronor. Inte i någon annan del av kommunen har ökningen sedan 2005 varit större, sett till det så kallade k/t-talet.

Enligt Svensk mäklarstatistik, som tagit fram sifferunderlaget, är k/t-­talet det som är mest intressant att jämföra om man vill ha en rättvis bild av husprisutvecklingen.

K/t-talet är köpeskillingen dividerad med taxeringsvärdet, och med det kan man jämföra prisutvecklingen för ett slott med ett ruckel.

För villor i Nacka församling, där större delen av kommunen för­utom Saltsjöbaden och Boo ingår, har prisökningen under tioårs­perioden varit 83 procent, sett till k/t-talet. Motsvarande prisökning i församlingarna Saltsjöbaden och Boo har varit 57 respektive 73 procent.

Lillängen är ett villaområde i Nacka som lokala fastighetsmäklare pekar ut som hett just nu. Det är nära till kommunikationer men fortfarande en småhusidyll, nämner fastighetsmäklaren Joakim ­Vistam som fördelar.

En mäklarannons som ligger ute i dagarna visar på Lillängens attraktivitet, en 30-talsvilla på 64 kvadratmeter som trots krav på både in- och utvändig totalrenovering har utgångspriset 5 miljoner kronor.

Elsi Kres, som bor i Lillängen, ­berättar att flertalet av de ursprungliga grannarna har sålt under de 30 år hon och hennes familj bott i området. Under tiden har villa­priserna stigit successivt.

Familjen Kres har själva övervägt att sälja, men valt att bo kvar.

Även bostadsrättspriserna har ökat rejält i Nacka församling, mer än villapriserna, med mellan 69 och 141 procent (se tabellen nedan).

– Bostadsrätter uppvisar generellt en högre prisuppgång än ­villor i hela landet. Villor är oftast betydligt dyrare som objekt vilket leder till färre spekulanter på villorna medan bostadsrätterna lockar många eftersom fler har råd att vara med och ”slåss” om objekten, säger Hans Flink, försäljnings- och utvecklingschef på Svensk mäklarstatistik.

Elsi Kres konstaterar att pris­utvecklingen för deras del är ”trevlig” men att det finns bak­sidor.

– För barnen i familjen, som måste köpa sig en bostad, är det stora pengar, säger hon.

Fakta

Prisutvecklingen 2005–2014