Bostadsrättspriser fortsätter att stiga

”Det känns som om priserna kommer att fortsätta att stiga. Utbudet är litet”, säger mäklaren Peter Hedbeck, här med spekulanterna Anita Hallin och Lisa Hallin.
”Det känns som om priserna kommer att fortsätta att stiga. Utbudet är litet”, säger mäklaren Peter Hedbeck, här med spekulanterna Anita Hallin och Lisa Hallin.
Priserna för bostadsrätter på Lidingö fortsätter att stiga. Nyligen såldes en etta i Torsvik för nästan 70 000 kronor per kvadratmeter. Och mäklare på Lidingö spår fortsatta prisökningar.

Nya siffror från Mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna fortsätter uppåt. På Lidingö har de stigit med 10 procent det senaste året, och 1 procent det senaste kvartalet. Trots att priserna successivt ökar är intresset stort bland köparna. Låg räntenivå och ett litet utbud är bidragande orsaker.

Vid en lägenhetsvisning på Näset i onsdags var Baggebybon Lisa Hallin tillsammans med mamma Anita Hallin och tittade efter var sin lägenhet.

– Jag letar efter en lägenhet på Näset eller vid Lojovägen för där finns närheten till skog och mark. Men priserna stiger snabbare än min lön, säger Lisa Hallin.

Anita Hallin vill gärna köpa en lägenhet på Näset.

– Jag vill bo här. Det är så nära till Ropsten, Lidingö centrum och skogen, säger hon.

Peter Hedbeck, mäklare på Svensk fastighetsförmedling, tror på en fortsatt prisuppgång.

– Hade du frågat mig i oktober hade jag inte varit lika positiv. Men i december började efterfrågan öka och i januari har vi sålt mer än dubbelt så många lägenheter som i januari i fjol. Om utbudet fortsätter att vara litet kommer priserna att fortsätta uppåt, säger han.

I slutet av januari sålde Svensk fastighetsförmedling en etta på 18 kvadratmeter på Torsvikssvängen för 1 250 000 kronor, vilket innebär ett kvadratmeterpris på 69 444 kronor.

– Det är nog ett rekord på Torsvikssvängen. Ju närmare Lidingöbron desto mer eftertraktade är lägenheterna. Det är ett enormt tryck just nu, så fort jag lägger ut ett nytt objekt så får jag direkt en mejlförfrågan, säger Peter Hedbeck.

Och tittar man på de nyproducerade lägenheterna i Dalénum ligger de ute till salu för priser upp till 110 000 kronor per kvadratmeter.

Enligt Daniel Hegethorn, mäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling, är trenden är tydlig.

– Vi har haft en väldigt bra start på året och märker att det är ett stort köpsug. Prisökningen kommer att hålla i sig. Utbudet av lägenheter är lågt, så det är rätt tidpunkt att sälja, tillägger han.

Även fastighetsförmedlaren Jesper Magnusson tror på stigande borättspriser.

– Prisbilden förväntas bli svagt stigande uppåt. Utbudet är lågt, men marknaden har inte riktigt kommit igång ännu, säger han.

Hade du frågat mig i oktober hade jag inte varit lika positiv.peter hedbeck fastighetsmäklare

Fakta

Bostadsrätter dyrare – villor billigare

Det senaste året har priserna på bostadsrätter på Lidingö stigit med 10 procent. Mellan november 2012 och januari i år var ökningen 1 procent.

Snittpriset för en bostadsrätt är nu 35 031 kronor per kvadratmeter.

För villor på Lidingö var snittpriset förra året 8 060 000 kronor. Det är en minskning med ungefär 7 procent jämfört med 2011, då snittpriset var 8 652 000. 2009 var priset i snitt 6 798 000.

Källa: Mäklarstatistik, Värderingsdata