ANNONS

Pass på för p-böter – nu ändras reglerna

Snart kostar det mer att stå i innerstan
Snart kostar det mer att stå i innerstan
De nya zonerna för p-avgifter.
De nya zonerna för p-avgifter.
Under hösten påbörjades omskyltningen i söderort och från och med den första april ska man börja skylta om i innerstan och i Hammaby Sjöstad. En stor skillnad är att gratisparkeringen på lördagar försvinner.
ANNONS

För att inte åka på en otrevlig parkeringsbot måste man börja hålla koll på skyltarna i innerstan, Liljeholmen och Hammarby Sjöstad. Staden genomför nämligen en omskyltning i samband med de nya parkeringsreglerna och man siktar på att börja den första april.

– Den stora skillnaden när det gäller innerstan och Hammarby Sjöstad samt Liljeholmen och Årstadal är att man måste betala avgift mellan klockan 7 till 19, tidigare var det mellan klockan 9 och 17. Nytt är också att du måste betala på lördagar mellan 11 till 17, säger Erik Johansson pressansvarig på trafikkontoret.

Kolla alltid p-skyltar

Han säger att man som bilist alltid ska hålla koll på vilka parkeringsregler som gäller.

– Vi uppmanar alla att man ska en rutin att kolla parkeringsskyltar, det görs nämligen korrigeringar hela tiden även om just denna är väldigt omfattande.

I samband med omskyltningen fasas också de tillfälliga zonerna 1051, 1052 och 1053 (grön, röd och blå) ut ur stadens app ”Betala P”. Erik Johansson säger att bara man följer skyltningen så klarar man sig undan en bot.

– Vi delar inte ut några p-böter samma dag som en skylt har satts upp, det vill säga om man har parkerat rätt enligt den tidigare skylten 9 till 17 så får man inte böter om det under dagen satts upp en ny skylt med tiderna 7 till 19.

Varför byter man färgzonerna till de nya taxa 1, 2 och 3?

– För att det ska bli enklare. Nu är taxa 1 dyrare än taxa 2 och så vidare. Tidigare när det var färger kunde det vara svårt att förstå att grön var dyrare än röd exempelvis.

De nya boendeparkeringen i taxa 3 kommer gå på 1100 kronor/månaden eller 75 kronor/dygn.

ANNONS

De nya avgifterna i söderort

I ytterstan pågår också en omskyltning, som Mitt i tidigare rapporterat om. Där man tidigare har kunnat stå gratis gäller nu avgift för samma tider som i innerstan, så även lördagar. Omskyltningen är klar i alla delar som går under taxa 4.

Bagarmossen, Hägersten och Bromma kommer få också få p-avgifter, men den omskyltningen sker först under 2018.