Vill ha böter direkt för mobilsnacket

Nu åtalas bilister för brott mot mobilförbudet.
Nu åtalas bilister för brott mot mobilförbudet.
Åtal mot bilister som hållit i mobilen under körning droppar nu in hos domstolarna.
Berit Lindqvist, som stoppades av polis för ett par veckor sedan, tycker att böterna borde delas ut direkt, i stället för att belasta rättsväsendet.

Vallentunabon Berit Lindqvist kom körande, intet ont anande, på Centralvägen i Täby, när mobilen ringde.

Av gammal vana tog hon upp den och svarade.

Det skulle hon inte ha gjort. Den nya lagen om förbud att köra med mobilen i handen hade trätt i kraft tre veckor tidigare och i mötande körfält kom en polisbil.

Berit Lindqvist blev stoppad. Hon erkände direkt.

– Det är en bra lag. Den borde ha kommit för länge sen. Men där och då hade jag inte en tanke på att man inte fick ta upp telefonen, säger hon.

Straffet inte bestämt

Så långt är Berit och lagens långa arm överens. Däremot tycker hon att straffet för brottet borde vara fastställt, så att polisen kan meddela det direkt, som vid fortkörning eller andra förseelser.

– Poliserna som stoppade mig visste inte riktigt hur de skulle hantera situationen, säger hon.

Nu hamnar alla ärenden i våra domstolar. Den 26 februari kom stämningsansökan mot Berit Lindqvist in till Attunda tingsrätt. Hon kommer att få böter, oklart hur mycket. ”Det saknas för närvarande vägledande avgöranden och riktlinjer avseende antalet penningböter. Åklagaren emotser därför domstolens prövning i påföljdsfrågan” står det i stämningsansökan.

– Tänk vad det kostar samhället. Det är våra skattepengar! säger hon.

Väntar på praxis

Enligt Åklagarmyndighetens trafikenhet väntar man på domar som kan bilda praxis, och med tiden kan det kan det bli så att polisen kan skriva ut böter direkt. Hur många åtal som väckts finns det inga siffror på ännu.

Den som torde ha varit den första att åka fast är en man från Bromma, som den 1 februari, dagen då lagen trädde i kraft, körde med telefonen i högsta hugg på E4 i Rotebro. Mannen har erkänt brottet. Domen har ännu inte meddelats.

Straffet för att bryta mot den här lagen är böter. Man kan även bli av med körkortet. Den som nyligen har tagit körkort kan behöva göra om uppkörningen.

Berit Lindqvist kommer inte att göra om misstaget.

– Nej, nu har jag letat reda på mitt headset, säger hon.

 

 

 

Fakta

Brott mot trafikförordningen

”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen.”
4 kap. 10 e § trafikförordningen (2017:1284).

Källa: Transportstyrelsen