ANNONS

Så mycket kommer du behöva betala i p-böter

Nästa år kan det bli ännu dyrare att parkera fel.
Nästa år kan det bli ännu dyrare att parkera fel.
P-böterna i Stockholm kommer att höjas med över hundra kronor nästa år. Den grönblå majoriteten i staden räknar med att höjningen kommer dra in 85 miljoner kronor extra under 2019.
– Exakt hur mycket höjningarna kommer att bli får vi återkomma till, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).
ANNONS

Den grönblå majoriteten i Stockholm budgeterar för att dra in ytterligare 85 miljoner kronor under 2019 genom att höja bötesbeloppen. Enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) ska de högre bötesbeloppen bland annat bidra till ökad framkomlighet i stan.

– Vi vill att fler ska parkera rätt och låta bli att ställa sina bilar på andra felaktiga ställen i stan. Med höjningen räknar vi med att kunna få ytterligare bättre framkomlighet, ökad trafiksäkerhet och även större tillgänglighet till platser, säger Daniel Helldén.

Alla typer av p-böter höjs

Det finns inget färdigt förslag i nuläget men höjningen kommer att gälla alla typer av parkeringsböter, berättar Daniel Helldén. Det finns dock ett maxtak på 1 300 kronor. Dyrare än så får inte p-böterna vara enligt lagen.

– För de allvarligaste förseelserna så höjs böterna med hundra kronor, då slår vi i taket. Vi tycker egentligen att det borde vara högre men det är styrt av staten vilka nivåer man får ha, säger trafikborgarrådet.

Även de lägre graderna av förseelser kommer att höjas. I dag kostar det 750 kronor om man ertappas med att inte ha betalt p-avgift och 850 kronor om man ställer sig på platser där det är förbud att parkera.

– Exakt hur mycket höjningarna kommer att bli får vi återkomma till, men det blir mer än hundra kronor i alla fall.

Blir det mer än 200 kronor?

– Hur vi kommer att höja böterna för de lägre förseelserna återstår att se. Vi ska diskutera var det behövs mest för att få rätt grad av parkering.

ANNONS

Oppositionsborgarrådet kritisk

Daniel Helldén säger att högre böter kan verka avskräckande för gemene man. Men höjningen är även ett sätt att få dit de värsta syndarna.

– När det gäller bilmålvakter så får höjningen effekten att polisen tidigare kan beslagta bilar, eftersom man snabbare kommer upp i beloppsgränsen på 5 000 kronor då polisen får transportera bort bilen, säger Daniel Helldén.

Oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) menar att det är orimligt av den grönblå majoriteten att tro att parkeringsavgifterna kommer ge en intäktshöjning på 85 miljoner under 2019.

– Det är fullständigt absurt. Den enda lösningen jag kan se på detta är att finansborgarrådet Anna König Jerlmyr och trafikborgarrådet Daniel Helldén personligen är ute och hjälper till för att få in pengarna genom att lappa hela stan. Det kommer inte att gå, säger Jan Valeskog till DN.

– Vår bedömning är att den nivån inte är orimlig, säger Daniel Helldén.

Ett beslut i frågan väntas klubbas av kommunfullmäktige under nästa år, skriver DN.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.