Böter efter pojkmatch som slutade med slagsmål

Hammarby och en pojklagstränare i klubben får betala böter för bråket i Åkersberga, Österåker. Domaren stängs av.
Hammarby och en pojklagstränare i klubben får betala böter för bråket i Åkersberga, Österåker. Domaren stängs av.
Böter och avstängning. Det blev Stockholms fotbollförbunds dom för de inblandade i fotbollsbråket i Åkersberga för snart tre veckor sedan. – Det är för jäkligt att det här har hänt, säger Björn Eriksson på förbundet.

– Det hör inte hemma i ungdomsfotbollen eller i samhället i övrigt. Det här är väldigt, väldigt dåligt, säger Björn Eriksson på Stockholms fotbollförbund (STFF).

I slutet av oktober urartade en fotbollsscup för 12-åringar i Åkersberga när Hammarby mötte Gais. I slutet av matchen blev Hammarbys pojklagstränare så upprörd att han gick till angrepp mot domaren som svarade med våld. Det fick andra i publiken att blanda sig i, innan matchvärdar gick emellan.

Nu har STFF utrett händelsen och kommit med sin dom. Tränaren döms att betala 4 000 kronor i böter, medan domaren blir avstängd i sex veckor. Dessutom ska föreningen Hammarby betala 15 000 kronor i böter.

–  Vi har pratat med 15-20 vittnen från alla parter innan vi kom fram till detta. Det här bygger på vår samlade bedömning, säger Björn Eriksson.

Varför inväntar ni inte polisutredningen och eventuell dom i domstol?

– Vi har vår process och polisen har sin. Vi har som mål att alltid komma med snabba beslut, inom tre veckor.

Enligt Björn Eriksson är straffen relativt hårda, beroende på att våldet var grovt och att det handlade om en ungdomstävling.

Är bråk och våld ett ökande problem inom ungdomsfotbollen?

– Vi tror att det finns ett stort mörkertal. Oftast blir det ingen domarrapport om en förälder står och skriker, men vi vet att det går ner i åldrarna. Däremot ökar inte våldshandlingar. Det är ovanligt.

– Det är klart att vi ska jobba med dessa frågor. Framför allt resultathetsen. Fotboll ska  handla om glädje, gemenskap och utbildning.

STFF:s beslut kan överklagas.

 

LÄS MER:

Efter bråk på ungdomscup i Åkersberga – polisanmälan gjord