ANNONS

30 äldre döda av corona på Botkyrkas boenden

I Hägersten-Liljeholmen är både äldreomsorgen och förskoleverksamheten beredda på coronasmittade.
Drygt 70 av de cirka 350 pensionärer som bor på Botkyrka kommuns äldreboenden har blivit smittade av corona.
30 personer har hittills avlidit av coronasmittan på Botkyrkas äldreboenden.
–Jag beklagar och mina tankar går till de anhöriga. Det här är en sorg också för personalen, säger Petra Oxonius som är omsorgsdirektör.
ANNONS

Botkyrka kommun ser nu att antalet smittade på kommunens äldreboenden gått ner. Men siffrorna över antalet hittills avlidna är dystra. Hittills har 30 personer avlidit av coronasmittan.

– Bakom varje siffra finns en människa, säger Petra Oxonius i ett uttalande på kommunens hemsida.

Drygt 70 pensionärer smittade

Enligt Botkyrka kommun har alla pensionärer med misstänkt smitta provtagits och de som blivit smittade har vårdats i samråd med läkare, sjuksköterska och anhöriga.

Av de cirka 350 pensionärer som bor på kommunens äldreboenden har hittills drygt 70 personer blivit smittade. I mitten av april var flest sjuka samtidigt. Då hade 44 personer pågående sjukdom samtidigt.

Har minskat kraftigt

Nu ser kommunen en kraftig minskning av smittan. Enligt kommunens siffror hade under tio personer pågående sjukdom i början av juni.

– Den senaste veckan har vi haft ett fåtal konstaterade fall. Spridningen har sett olika ut på olika boenden och vi har under perioden haft boenden utan smittspridning, säger Petra Oxonius på kommunens hemsida.

Besöksförbud på Kärsdala älderboende i Botkyrka

Besöksförbud på Kärsdala äldreboende i Tullinge. Botkyrka kommun införde besöksförbudet tidigt, den 12 mars. Foto: Anders Björklund

Enligt Petra Oxonius  har kurvan för smittan på Botkyrkas äldreboenden följt utvecklingen för länet i stort.

ANNONS

36 pensionärer har tillfrisknat

Av de drygt 70 personer som smittats på Botkyrka kommuns äldreboenden har hittills 36 personer tillfrisknat.

– Nu gäller det att fortsätta arbetet med att begränsa smittspridningen och skydda våra sköra äldre. Det här är inte över på något sätt, säger Petra Oxonius, omsorgsdirektör i Botkyrka kommun.

Petra Oxonius

Petra Oxonius. Foto: Botkyrka kommun

Har inte syresättningsmätare

Samtidigt kommenterar kommunen frågan om syresättningsmätare. Kommunen skriver att detta inte ingår i grundutrustningen utan att personalen observerar ”andningsmönster, djup, frekvens, hudfärg, nagelbädd och färg på läppar.”

– På boendena kan vi vid behov få hjälp med mätning via syresättningsmätare genom ASIH, avancerad sjukvård i hemmet, eller läkarorganisationen. Om läkare bedömer att den äldre har ett akut behov av syrgas kan hen skickas till sjukhus eller få hjälp med det via ASIH. Syrgas kan även ordineras av läkare för att ges individuellt på boendet, säger Christine Vojnovic, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Botkyrka kommun på kommunens hemsida.

Uppmuntrar till anmälan

Omsorgsdirektören Petra Oxonius berättar att man för dialog med både medarbetare, boende och anhöriga om hur vården och omsorgen kan förbättras.

– Till detta finns också skyldigheten för personal att rapportera missförhållanden enlig lex Sarah, något som vi uppmuntrar, säger Petra Oxonius, omsorgsdirektör i Botkyrka kommun.

Stötta botkyrka salem

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.