Botkyrka anlitade dömd ekobrottsling

Botkyrka kommun har köpt tjänster för över 800 000 kronor av en byggkonsultfirma vars ägare har dömts för ekobrott.

Bolaget på fakturorna finns inte och det är osäkert om det gjort ­något arbete.

Härvan uppdagades för tre veckor sedan när Botkyrka kommun polisanmälde en anställd, som gått i pension, för att ha sålt tre fakturor för byggkonsulttjänster på över en halv miljon kronor till ett finansbolag. Dessutom polisanmäldes det byggkonsultföretag som enligt fakturorna har utfört arbetet.

Nu visar det sig att Botkyrka kommun tidigare betalat ytterligare två fakturor – en till byggkonsultföretaget och en till finansbolaget – på sammanlagt 327 000 kronor. De ingår inte i polisanmälan.

– Här har den ansvarige handläggaren gått i god för att arbetet har utförts och attesterat fakturorna, säger Magnus Andersson, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

De betalade fakturorna ser exakt likadana ut som dem där kommunen misstänker att något arbete inte gjorts, och som har polisanmälts.

Bolaget på fakturorna finns inte och organisationsnumret går till en 50-årig man som så sent som i våras dömdes till sex månaders fängelse för bok­föringsbrott. Enligt domen hade han varit drivande i ett företag i byggbranschen som grovt misskötte sin bokföring. Själva företaget stod på en annan person eftersom 50-åringen själv inte fick registrera F-skatt.

2003 dömdes 50-åringen också för förskingring och 2007 för bokföringsbrott. Mannen har också flera konkurser bakom sig.

Botkyrka kommun har nu anlitat en revisionsfirma som ska gå igenom hela ärendet. Dessutom gör man en egen internutredning.

– De ska ta reda på om sådant som ser schysst ut i själva verket inte är det. Eftersom de fakturor vi polisanmält är likartade så hör ju de här två till de första spåren att gå på, säger Magnus Andersson.

Det finns också ytterligare en räkning från byggkonsultföretaget på 27 500 kronor. Den har makulerats, säger Magnus Andersson.

– Det är inget ensidigt beslut från kommunen, där kommer beställaren och leverantören överens. Det skulle vi också vilja ha utrett – var det en luftbeställning eller en felaktig faktura?

Fakta

Kommunen tvingas betala

En anställd i kommunen sålde i våras tre fakturor på sammanlagt 565 000 kronor till ett finansbolag. Fakturorna avsåg ”konsultarvode och byggledning”.

Tilltaget uppdagades och personen polisanmäldes.

Finansbolaget stämde kommunen, som vägrat betala. Parterna förlikades i september och kommunen fick betala 350 000 kronor.