ANNONS

Bilbränderna i Botkyrka har minskat kraftigt: ”Korkat bedrägeri”

Martin Lazar Split
Polisen Martin Lazar ser både ny lagstiftning och förebyggande arbete som förklaringar.
Trots senaste tidens bilbränder.
Botkyrkaborna kan glädja sig åt att bilbränderna minskat markant.

ANNONS

Anlagda bilbränder är fortsatt ett problem i Botkyrka. Men de senaste två åren har antalet bilbränder minskat markant. Statistiken är tydlig.

2014: 109

2015: 111

2016: 111

2017: 75

2018: 77

ANNONS

”Visst är det fortfarande mycket”

Hittills i år har räddningstjänsten ryckt ut på 20 fordonsbränder i Botkyrka. Både Botkyrka och Södertälje har varit hårt drabbat av bilbränder.

– Visst är det fortfarande mycket. Men vi märker att det minskat. För något år sedan kunde det var ett par larm per natt i Södertälje. Polisen har gjort ett bra jobb i områdena, säger Lars-Åke Stevelind på Södertörns brandförsvarsförbund.

Marin Lazar

Kommunpolisen Martin Lazar ser flera förklaringar till minskningen. Foto: Anders Björklund

Martin Lazar som är kommunpolis i Botkyrka menar att det är ett långsiktigt arbete som burit frukt. Han ser flera förklaringar till minskningen.

Flyttar bilar med skulder

En av förklaringarna är en ny lagstiftning som gör att polisen kan flytta på bilar som det finns skulder på. Enligt Martin Lazar har Botkyrka använts som plats för bedrägerier med bilbränder.

– Då får den som vill ha tillbaka den skuldsatta bilen lösa ut den. Det minskar bedrägerierna, säger han.

”Korkat bedrägeri”

Mats Galvenius som är vice vd på Svensk Försäkring berättar att försäkringsbolagen satsat hårt på att utreda bilbränder som misstänks vara bedrägeribrott.

– Vi gör egna tekniska undersökningar och tittar på bilens historik och om bilen kan ha försäkrats högre än vad den är värd. Vi tittar bland annat på vad bilen var i för skick innan den brann. Det är ett ganska korkat bedrägeri. Den som gör det riskerar att bli helt utan ersättning.

”Funnits nätverk”

Mats Galvenius fortsätter:

– Särkilt i södra Stockholm har det funnits nätverk eller individer som eldat bilar mot betalning. Jag tror att man nu slagit ut en del av de nätverken, säger han.

Skolelever möter blåljuspersonal

Martin Lazar tror även att förebyggande arbete kan vara en förklaring till minskningen. Han pekar på konceptet PAR där blåljuspersonal möter samtliga åttondeklassare i Botkyrka.

– Eleverna blir informerade om konsekvenserna, säger Martin Lazar.

ANNONS