ANNONS

Botkyrka kommun väl insatt i spelmissbruk

Botkyrka omtalas som orten med störst spelmissbruk i landet. Men det kan bero på att kommunen också gått in för att kartlägga problemet. Nu ska hjälpen vässas ytterligare.
ANNONS

– Vi har flest spelautomater per capita. Det i kombination med riskfaktorer som mycket fattigdom, utsatta grupper, utanförskapskänsla och unga män gör det lätt att förstå varför vi har ett spelberoende, säger Malin Fors, sektionschef på öppenvården på Botkyrka kommun.

Botkyrka kommun har fem budget- och skuldrådgivare, och behandlarna på socialtjänsten samarbetar med dem.

– Att alla våra behandlare redan är KBT-utbildade har gjort att vi märkt av spelmissbruket som finns i Botkyrka. Vi har känt behovet av att möta medborgarna redan innan detta blev inskrivet i lagen, säger hon.

Kommunen erbjuder gruppterapi för spelmissbrukare.

Kan utvecklas mer

– Men det är fortfarande ganska få som söker hjälp, och om bara en och en söker åt gången så är det ju bättre att ge en individuell insats snabbt, säger Malin Fors.

Varför finns det så många spelautomater i Botkyrka?

– Vi är en av kommunerna med flest missbrukare per capita, och man sätter ju inte upp spelautomater om det inte ger utdelning. Man tycker väl att det finns ett ”bra” underlag i Botkyrka, säger Malin Fors.

Men även för en vässad organisation finns saker att utveckla.

– Vi skulle kunna ta hjälp av självtester där du som spelar ser om du är i riskbruk eller beroende, och länka till vår hemsida. Och kanske jobba med språköversättningar eftersom vi har flera olika språk i Botkyrka. Vi behöver också gå ut i skolor och på ungdomsgårdar, säger Malin Fors.

ANNONS
Fakta

Hjälp kommunen erbjuder

  1. Skuldrådgivning? Ja
  2. Terapi? Ja
  3. Utbildad personal? Ja
  4. Anhörigstöd? Ja
Källa: Bokyrka kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.