ANNONS

Botkyrka kommun ska spara på administrationen

Ebba Östlin, split.
"Vi har fortfarande inte stora lån jämfört med många andra kommuner." säger Ebba Östlin som ser större lån som naturligt när kommunen växer
Mittenmajoriteten satsar pengar på skolan och omsorgen i den nya budgeten.
25 miljoner kronor nästa år ska gå till fler vuxna i skolan.
Men den centrala administrationen måste spara och effektivisera - och här kan det bli fråga om personalminskning.
ANNONS

Enligt budgetunderlaget krävs omfattande och kontinuerliga effektiviseringar fram till 2023 för att nå budgetar i balans. Men kommunens ekonomi ser ändå stabil ut enligt kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S).

Budget: 5,5 miljarder

Budgeten ligger på drygt 5,5 miljarder kronor och är större än förra året.

–  Vi är väl rustade. Vi kommer att kunna ge välfärd på samma nivå som i dag. Men vi har ju högre ambitioner. Vi vill att alla skolor ska få bra förutsättningar att utvecklas och vi vill kunna kompensera skolor med behov ännu mer än i dag. Det blir ett tufft uppdrag i framtiden, säger hon.

25 miljoner för fler vuxna

Just skolan och omsorgen är något Mittenmajoriteten utlovar satsningar på i kommande budget. 25 miljoner kronor satsas på fler vuxna i skolan, exempelvis lärarassistenter och elevstödjare.

– Det blir en positiv dominoeffekt. Fler lärarassistenter leder till att fler behöriga lärare som söker. De utför vissa uppgifter så att lärarna kan ägna sig åt kvalitativ och bra undervisning, säger Ebba Östlin.

Bland satsningarna märks bland annat Våldpreventivt center i Tumba. Och för äldreomsorgen kommer utökad valfrihet att införas, vilket man satsar 10 miljoner kronor på nästa år.

Tror på digitalisering

Samtidigt som satsningarna så ska alla nämnder också effektivisera och spara pengar. Men effektiviseringar som spar pengar kan också innebära förbättringar påpekar Östlin.

– Det finns digital teknik som drar ned på kostnader, men också höjer kvalitén. Ett bra exempel på det är nattillsynen av äldre. I stället för att hemtjänst åker runt för att se att folk andas, människor som kan sluta andas så fort du åkt därifrån, så har vi värmekameror eller plattor i sängen som känner av läget, säger hon.

Kameror ska vaka över sovande pensionärer i Botkyrka

ANNONS

”Tuffare tag”

Den centrala administrationen måste spara och effektivisera upp till 10 procent fram till 2023.

– I mittenmajoriteten har vi tagit tuffare tag när det gäller den centrala administrationen. Vi ska effektivisera med 10 procent, och då kan det bli fråga om uppsägningar, men det är inget vi står inför nu, säger Östlin.

Kommunen bedömer istället att detta kommer att lösas genom exempelvis pensionsavgångar och folk som väljer att sluta.

Sopsaltningen av vissa gång- och cykelvägar är en annan post som kommunen nu sparar på.

Är det så bra med tanke på att sopsaltningen får cyklingen att öka och forskningen pekar mot att olyckorna minskar?

– Det finns olika nivåer och aspekter i dessa frågor. Vi har en cykelplan på väg fram och som ska beskriva hur vi ska tänka kring cykling alla årstider. Det kan bli så att vi återgår till sopsaltning på vissa sträckor, men vi behöver en strategi. Sedan måste vi tänka på miljöpåverkan också, säger hon.

Pekar på svårigheter i Danderyd

Enligt budgetunderlaget kommer kommunen nästa år låna 500-800 miljoner för investeringar som nybyggnationer och renoveringar. Riktigt så mycket tror dock inte Ebba Östlin att det kommer att bli.

– Vårt mål är egenfinansiering på 50 procent. Det går aldrig att säga exakt vilka summor det blir, men jag tror att vi kommer att låna 400 miljoner kronor.  Vi kommer att använda exploateringsintäkter från exempelvis Tumba skog till finansiering. Men de intäkterna finns inte med i budgeten. Vi vill inte riskera att hamna i samma läge som Danderyd varit.

Tuff budget med besparingar och miljardlån väntar

Danderyds ekonomi – Ett mycket allvarligt läge