ANNONS

Så vill Botkyrka kommun satsa i budgeten

Snickra genre Mostphotos
Kommunen tänker satsa på att digitalisera processen kring bygglovsansökan.
De rödgröna i Botkyrka genomför effektiviseringar och besparingar på 40 miljoner kronor som kan gå till reformer.
I budgeten för 2018 utlovar kommunledningen bland annat "den största näringslivssatsningen på över 10 år".
Genom att starta stiftelsen "Tillväxt Botkyrka" ska arbetslösa få jobb.
ANNONS

Kommunen lägger 5 miljoner kronor på att starta ”Tillväxt Botkyrka”. Stiftelsen ska enligt ett pressmeddelande från De rödgröna ”hitta företag som kan och vill växa”. Dessa ska genom stiftelsen få hjälp att hitta investerare genom rådgivning, men stiftelsen ska också matcha arbetslösa Botkyrkabor med företagen.

– Alla som kan jobba, ska jobba. Och Botkyrkaborna är väldigt företagsamma. Nu storsatsar vi både på Botkyrkas företagare och på de som idag inte har ett jobb, säger kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) i ett pressmeddelande.

Digitalisering av kommunen

En annan satsning på 15 miljoner kronor går ut på att digitalisera kommunen, alltså införa ny teknik på olika områden. Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om vård- och omsorgsnämndens förslag om kameror eller sensorer för att hålla koll på äldre på natten. Det handlar inte om kameror som ger fotografiska bilder, utan om bilder som tecknar av värmefält i olika färger. På så sätt syns om någon hamnat på golvet.

Infraröd.

Så här kan det se ut när en värmekamera läser av att det står en dammsugare på golvet. Det röda varma, visar motorn.

– Enligt en rapport upplever många detta som tryggare, för de vet att personalen kommer om de till exempel ramlat ur sängen och inte kommer åt larmknappen, sade Tuva Lund (S) som är ordförande i vård och omsorgsnämnden till tidningen då.

Ett annat exempel på digitalisering är handlar om digitalisera bygglovsprocessen. Enligt De rödgröna både ska förenkla för den som gjort ansökan om bygglov, men också för kommunen.

40 miljoner sparas in

Utrymme för reformerna får kommunen enligt De rödgröna från besparingar och effektiviseringar på 40 miljoner kronor. Vård- och omsorgsnämnden har lagt förslag för 21 miljoner kronor. 10,2 miljoner kronor kommer från att kommunen går över till kylda matlådor i hemtjänsten. Enligt de Rödgröna finns flera fördelar med detta.

De äldre ska med det nya systemet kunna välja på flera rätter, men också när på dagen maten ska ätas. Enligt De rödgröna frigör det också tid för hemtjänstpersonalen att göra annat, till exempel att sitta ned och umgås. Kommunledningen hänvisar också till mindre hälsorisker när maten kommer i kylda matlådor.

Besparingar i förskolan

Även utbildningsnämnden sparar nästa år. Kommunen får kvar 5,5 miljoner kronor genom besparingar på exempelvis administration i förskolan. Kommunen vill också få pengar över genom att spara in på inköp av ”onödigt dyra inventarier”, digitala redskap som inte används så mycket, men också minska kostnaden för vikarier som kommer genom konsultfirmor och spara in på lokaler som inte används. Enligt De rödgröna ska besparingarna inte påverka förskolans verksamhet negativt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.