Raseri mot handelsplats och bostäder nära Botkyrka kyrka

Jan Govella Södra Porten
Jan Govella från Naturskyddsföreningen i Botkyrka-Salem är en av de kritiska mot planerna i området. Botkyrka kyrka i bakgrunden.
I närheten av historiska Botkyrka kyrka finns planer på både handelsplats och hundratals med bostäder.
Efter ett inslag i Sveriges Radio Studio Ett rasar debatten i sociala medier över okunnigheten om kulturarvet bland ledande politiker och företagsledare.
Skanska och Botkyrka kommun som ligger bakom planerna lyfter i stället fram vinsten med 4 000 nya jobb och 500 bostäder.

I Facebookgrupper som ”Botkyrkas historia” och ”Kulturarvet – Ej till salu!” rasar debatten efter ett inslag under rubriken ”Konflikt mellan nybyggen och kulturhistoria” i Studio Ett i Sveriges Radio.

Klassat som riksintresse

Området i vilket Botkyrka kyrka ligger är klassat som riksintresse och en känslig kulturmiljö vilket Länsstyrelsen pålyst i detaljplanearbetet kring bostäderna Prästviken.

Botkyrka kyrka e4 Södra Porten

Före. Området innan stenarna kom ut på åkrarna. I bakgrunden Botkyrka kyrka. Södra Porten ska ligga på båda sidor motorvägen. Foto: Anders Björklund

Botkyrka kyrka

Efter. Stenarna kommer från Förbifart Stockholm. De är tänkta att stabilisera marken i området och sedan flyttas bort innan byggnation. Foto: Stefan Källstigen

Inte pålästa om Botkyrka kyrka

I radioinslaget frågar journalisten Katarina Gunnarsson kommunalrådet Gabriel Melki (S) om historien kring helgonet Sankt Botvid som gett namn till kommunen, och som finns på Botkyrkas kommunvapen liksom gett namn till kyrkan från 1100-talet. Men Melki erkänner att han inte kan särskilt mycket om legenden kring helgonet.

– Då måsta jag nog titta i mina anteckningar, svarar Gabriel Melki.

Han framhåller i stället de 4 000 jobb som handels- och företagsområdet kallat Södra Porten är tänkt att skapa, liksom planerna på bostäder.

Får motfrågor

Även Mats Rönnbo, en av de ledande cheferna på Skanska, har svårt att svara på frågor om helgonet Sankt Botvid. Han svarar istället med motfrågor.

– Varför måste du skapa 4 000 jobb i ett område som har en del problem? Vet du hur många som inte kan betala hyra utan måste gå på bidrag där nere?, svarar han retoriskt och upprört.

Raseri i sociala medier

Inslaget har orsakat raseri i sociala medier. En av rösterna i ”Kulturarvet –  Ej till salu!” skriver:

”Skanskapampen menar att enda sättet för folk från Alby att få jobb är att det skapas ett handelscentrum på historisk mark”

”En massaker”

Kritiken mot planerna och stenlandskapet har funnits även tidigare. Naturskyddsföreningen kallar i ett yttrande till Botkyrka kommun förra året stenlandskapet för en massaker på ett historiskt landskap.

– Man måste ha en historisk kunskap och vördnad för sin hembygd innan man fattar den här typen av irreversibla  politiska beslut” säger Jan Govella till Mitt i Botkyrka.