ANNONS

Kommunen om Lärarförbundets rankning: ”Beror på vad man mäter”

Ksiazkiewicz och Viitala
Emanuel Ksiazkiewicz (S) och Willy Viitala (M) kommenterar båda kommunens bottenplacering.
Lärarförbundet gav Botkyrka kommun en plats i bottenskiktet när de rankade Sveriges skolkommuner.
Nu bemöter kommunen kritiken - med att elevernas betyg är rekordbra.
– Allt beror på vad man mäter, säger Anette Älmdalen, Botkyrkas tillförordnade utbildningsdirektör på Botkyrka.se.
ANNONS

I Botkyrka finns ovanligt få och ofta outbildade – men däremot välbetalda – lärare. Det läggs förhållandevis lite resurser på undervisningen, och andelen godkända elever i alla ämnen är lägre än på de flesta andra håll.

Låga betyg till Botkyrkas skolor i ny rankning

Botkyrka på plats 278

Det slog Lärarförbundet fast när de rankade Sveriges skolkommuner. Botkyrka kommer på plats 278 av 290 trots att kommunen har landets fjärde högsta lärarlöner.

Visar lärarsituationen

Nu lyfter Botkyrka kommunen fram att rankningen framförallt bygger på situationen för lärarna och bara till  25 procent vilar på elevernas resultat i skolan.

– Resultaten har utvecklats mycket positivt de senaste åren. Vårens statistik visar bland annat att eleverna i årskurs nio har de bästa resultaten sedan den nya läroplanen infördes. Och i våras klarade fler elever än någonsin gymnasieexamen i Botkyrka, säger Anette Älmdalen, Botkyrkas tillförordnade utbildningsdirektör på kommunens hemsida.

Ifrågasätts på Mitt i:s Facebook

Läsaren Magnus problematiserar också undersökningen på Mitt i:s Facebooksida:

”Jag instämmer i kritiken mot Botkyrka Kommun som skönmålat istället för att lösa problem. Exempelvis Storvretskolan är en skandal utan motsvarighet i andra kommuner. Men vi bör även ifrågasätta undersökningen. Lärarförbundet är en intresseorganisation för behöriga lärare. Två av de områden där Botkyrka hamnade sämst var antal behöriga lärare – och båda dessa områden gavs dubbel vikt i sammanvägningen.”

Moderat kritik

Moderaternas andre vice ordförande i utbildningsnämnden Willy Viitala, menar dock i samma Facebooktråd att Botkyrka kommun har anledning att ta undersökningen på allvar:

ANNONS

”Det är förstås ett svidande underbetyg till den s.k. ”Mittenmajoriteten” i kommunen bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.”

Behörigheten till gymnasiet

Han pekar på att det funnits skolor under den senaste tioårsperioden där nästan hälften av eleverna inte varit behöriga till gymnasiet.

Enligt Skolverkets senaste resultat från vårterminen ligger behörigheten till gymnasiet mellan 63 procent och 100 procent.

S: ”Krossa skolsegregationen”

Botkyrkas skolkommunalråd Emanuel Ksiazkiewicz (S) hoppas att 25 miljoner kronor till fler vuxna i skolan ska bidra till att utjämna skillnaderna mellan skolorna.

– I budgeten för 2020 satsar vi 25 miljoner extra för fler vuxna i skolan. Det är viktigt att få in fler lärarassistenter, socialpedagoger och proffsmentorer. Satsningen ger lärarna förutsättningar att fokusera mer på undervisningen. Insatsen är en av flera som vi gör för att krossa skolsegregationen, säger han på kommunens hemsida.

Botkyrkas elever får bättre betyg – se hela listan

Kommunalrådet: ”Vi har startat ett slags egen skolinspektion”