ANNONS

Botkyrka lurades betala för issmältningsmedel

faktura
Uppdrag Granskning visar att många kommuner i Sverige blivit lurade.
Botkyrka kommun betalade fakturor på 119 520 kronor för issmältnings- och rengöringsmedel.
– Produkterna har levererats men infriar inte förväntningarna eller kvalitén, säger kommunens ekonomichef Johan Westin.
ANNONS

Uppdrag Granskning avslöjade i sitt senaste program att kommuner, landsting, regioner och myndigheter i Sverige betalat 88,5 miljoner kronor genom så kallade bluffakturor. Enligt Uppdrag Granskning handlar det till exempel om vanliga förbrukningsvaror till extrema överpriser, reklam på okända hemsidor som få någonsin besökt och jobbannonser till tjänster som redan är tillsatta. Flera kommuner har också köpt issmältningsmedel som till största delen visat sig bestå av vanligt vägsalt.

– Vi har också köpt det här medlet, men inte i samma utsträckning som andra kommuner som tas upp i programmet, säger Botkyrka kommuns ekonomichef Johan Westin.

En genomgång som kommunen gjort visar att kommunen köpt issmältnings- och rengöringsmedel för 119 520 kronor. Enligt ekonomichefen handlar det om produkter som inte håller kvalité som kan förväntas för det priset.

Grönt kring sopsaltningen

Botkyrka kommun jobbar sedan några år tillbaka för att hålla gång- och cykelbanor isfria på vintern. Enligt kommunens gata- parkchef Anders Öttenius köps medlet som körs ut på cykelbanorna dock in från seriösa leverantörer.

– Produkterna som det handlar om i programmet har inte med sopsaltningen på gång- och cykelvägarna att göra. Här har vi ut vägsalt i flytande form, säger han.

Fakturor kollas i dataprogram

Enligt Johan Westin har kommunen annars ett databaserat kontrollsystem för fakturor. Det har kommunen haft sedan 2014.

– Vi har ett dataprogram där fakturor körs mot alla register och beställningar som gjorts. Vid oklarheter om en vara leverererats eller inte kommer det upp varningar, berättar han.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.