Botkyrka och Salem äter ute som aldrig förr

Samia Ahmad som är huvudkock på restaurangen Safiren i Alby hämtar grönsaker i trädgården.
Samia Ahmad som är huvudkock på restaurangen Safiren i Alby hämtar grönsaker i trädgården.
Krogbesök har blivit vardagsmat i Botkyrka och Salem.
I Botkyrka har restaurangbranschens omsättning ökat från 310 miljoner kronor till 570 miljoner kronor på tio år. Och utbudet förändras.
– Folk vill ha alternativ till hamburgare och kebab, säger Ali Khalil som öppnat restaurang i Gula Villan i Alby.

I april öppnade restaurang Safiren i Gula Villan i närheten av Albysjön. Under våren öppnade Trottoar kök och bar på Grödingevägen och i Tumba centrum väntar en liten foodcourt i höst. Här är några av förändringarna på Botkyrka och Salems restauranghimmel.

Samia Ahmad huvudkock på restaurangen Safiren i Gula villan. Fotograferad när hon förbereder kvällsbuffén.

Restaurangernas omsättning i Botkyrka har nästan fördubblats på tio år – från 310 miljoner kronor 2007 till 570 miljoner kronor 2016. I Salem pekar kurvan också uppåt.

”Speciellt i Botkyrka”

– Speciellt i Botkyrka upplever vi att folk vill gå ut mer och att folk vill ha alternativ som är nyttigare och lite lyxigare, säger Ali Khalil som driver restaurangen med Shafik Muwanga och Saleh Karrani.
De drev catering i Sätra innan de öppnade i Gula Villan.
– Tidigare vände vi oss mot innerstan mer, men nu räcker marknaden i södra Stockholm.

Har utökat i Salem

I Salems centrum öppnade Viktor Bloss Kaffestugans stenugnsbakeri i augusti förra året. Han driver sedan tidigare Rönninge kaffestuga.

Kaffestugans stenugnsbageri

Kaffestugans stenugnsbageri öppnade i augusti förra året och serverar även luncher.

– Jag tycker att det blomstrar. Vi säljer fruktansvärt mycket luncher, säger han.