Botkyrka satsar trots orosmoln

Mörka moln hotar.

Då läggger kommunen en offensiv budget.

– Vi investerar oss in i framtiden, säger kommunalrådet Katarina Berggren (S).

Botkyrkas majoritet satsar stort på två områden i budgeten för nästa år: skola och jobb.

S, V och MP vill satsa 130 miljoner extra på skolan. Pengarna ska gå till höjda lärarlöner, ökad lärartäthet, kompetensutveckling och förhoppningsvis mindre klasser.

– Vi får se vad vi kan göra lokalt, säger Katarina Berggren.

Nästa år införs en jobbgaranti, där alla arbetslösa mellan 18 och 25 ska kunna få jobb, praktik eller utbildning från dag ett. Dessutom vill man, ihop med det lokala näringslivet, skaka fram sommarjobb till alla Botkyrkas drygt 3 500 ungdomar mellan 16 och 18 år.

– Vi investerar i våra unga. Det är viktigare än någonsin när tiderna nu blir tuffare att de lyckas på arbetsmarknaden, säger Katarina Berggren.

Nästa år börjar man även renovera kommunens skolor och förskolor, som i dag är mycket slitna. Arbetet med att bygga om kommunens lokaler kommer att pågå i flera år och kräver att man lånar mycket mer pengar än i dag.

Mellan 2013 och 2016 räknar kommunen med att öka lånen från dagens 300 till 900 miljoner kronor. En stor utmaning, med tanke på att prognoserna tyder på att tiderna kommer att bli sämre framöver, konstaterar man i budgeten.

– Vi måste göra smarta investeringar. Sänka driftskostnaderna när vi gör upprustningar så att de lönar sig på sikt, säger Katarina Berggren.

Jimmy Baker (M) skulle vilja se en ännu offensivare budget, med mer pengar till vägnätet, snabbare bygglov och vård- och omsorgsförvaltningen.

– Den har varit under­finansierad. Vi lägger mer pengar för att erbjuda bättre vård och dessutom slippa betala viten för brister.

Fakta

Fler satsningar

Säkerställa att det byggs 600 lägenheter i Botkyrka per år, mot dagens 250.

Dagverksamhet för dementa på Kärsdala äldreboende.

3 miljoner till kommunens fritidshem.

Hjälp och stöd till lokala företag ska utökas med en anställd företagslots.