Unga i Botkyrka får inte välja pojkvän

Shana, som egentligen heter något annat, berättar att hon i dag lever ett isolerat liv. Hon har återfått kontakten med delar av sin familj.
Shana, som egentligen heter något annat, berättar att hon i dag lever ett isolerat liv. Hon har återfått kontakten med delar av sin familj.
Shana flydde familj och sin man. För att slippa hedersförtrycket betalar hon med ensamhet. En enkät med elever i Botkyrka visar att hon är långt ifrån den enda som drabbats.

När Mitt i visar svaren i en kommunal enkät från ungdomar i Botkyrka som inte får gå på disco för sin familj eller kan välja pojkvän/flickvän känner Shana igen sig. För Shana var det otänkbart att gå på disco, och hon fick inte

ens tala med en pojke när hon gick i högstadiet och gymnasiet. Hennes bröder såg till att ”skydda” henne.

– Aldrig att jag skulle få gå på disco. Jag fick inte gå hem till kompisar som hade bröder. Och om jag gick till en kompis skulle någon av mina bröder följa med mig på vägen, säger hon.

elevenka%cc%88tbokyrka

Shana flydde från familjen när hon blev bortgift. Då hade hon ännu inte hunnit fylla 18 år.

Än i dag lever hon med konsekvenserna av val som ska vara fria för varje svensk medborgare. Shana har fortfarande ingen kontakt med delar av ­familjen. Och hon berättar att mannen som hon senare gifte sig med och sen

are lämnade ser till att hon inte har några vänner.

– Jag har nästan inga vänner. Alla har lämnat mig. De var mina vänner men de umgås med honom nu. Han sprider ut att jag varit otrogen mot honom och att jag är en hora, säger Shana.

Hon har blivit hotad till livet flera gånger.

– Jag är hans heder.

Hon berättar att hon även har problem att få jobb. Och att hennes ekonomi är körd i botten.

– Han ser till att förstöra även där. Han har mycket makt och känner folk överallt.

Shana berättar att mannen hon gifte sig med förändrades med tiden.

– Han hade pluggat och verkade modern. Men senare förändrades han. Jag fick inte prata med mina gamla killkompisar, jag fick inte klä mig som jag ville och heller inte jobba utan skulle bara vara hemma. säger Shana.

Du måste säga ifrån. Visa vem som bestämmer. Stå upp för dina rättig­heter.

Fakta

Hedersproblem på temadag

Den 1 december hålls en tema­dag om psykisk hälsa i Hallunda. En av stationerna kommer att handla om hedersproblem.

– Vi stöter bland annat på ungdomar som är rädda att inte blöda när de ska ha samlag, och ungdomar som behöver preventivmedel utan att deras föräldrar ska få ­veta, säger samordnaren Maria Ishak på Botkyrka ungdomsmottagning.

– Det som är specifikt förhedersrelaterat våld och förtryck är att det är kollektivet som utför våldet, det är kollektivet som sanktionerar våldet och kollektivet som skyddar förövarna och det är på så sätt komplext, säger Anija Johansson, som jobbar mot våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck, på Botkyrka kommun och fortsätter:

– I våld i nära  relation utan hederskontext utsätts du av en person, men lämnar du honom har du förhoppningsvis ett annat nätverk. I hedersrelaterade fall hamnar du helt utanför ditt sammanhang om du väljer att lämna och samtidigt som du lever i en kultur med ett kollektivistiskt synsätt där kollektivet betyder allt.

I enkäten där skolungdomar fick svara var det fler pojkar än flickor som svarade att de inte fick gifta sig eller leva med vem de ville.

– Det är inte bara flickor som drabbas, säger Anija Johansson.

Källa: Botkyrka kommun

Hon beskriver misshandeln som psykisk, men också hur mannen tvingat till sig sex.

– En gång försökte han också att slå mig, men då slog jag honom.

I dag har hon kontakt med delar av sin familj igen. Men andra i familjen tar fortfarande avstånd från henne. Det gäller bland annat hennes pappa.

För Shana är det viktigt att berätta den här historien. Tjejer och kvinnor som lever under förtryck måste säga ifrån menar hon. Shana gör en liknelse med att sätta sig i respekt mot hundar som skäller.

– Du måste säga ifrån. Visa vem som bestämmer. Stå upp för dina rättig­heter.

Hon menar att ungdomar som utsätts för hedersförtryck inte ska be­höva fly sin familj som hon gjorde.

– De måste fråga sina föräldrar ”varför de kom till Sverige om de ska leva precis som förr i sitt hemland”.

Shana tror att modernare tider är på väg. På så sätt känner hon hopp för framtiden. Bland annat kan hon se hur tjejer får ha foton av sig själva på Facebook.

– Till och med min mamma har blivit modernare. Hon vet att jag lyssnar på musik och att jag är tatuerad. Och hon accepterar det, säger hon.

ingetdiscofo%cc%88relever