Botkyrka växer snabbast i Sverige

Kommunen som växer så det knakar.
Kommunen som växer så det knakar.
De senaste 50 åren har Botkyrkas befolkning växt med 326,8 procent. Det här gör kommunen till den absolut snabbast växande i Sverige, visar siffror som tidningen Fastighetsvärlden tagit fram.

Den absolut snabbast växande kommunen i Sverige sett till det senaste halvseklet är Botkyrka. De senaste 50 åren har kommunens befolkning växt med 326,8 procent. Det här visar siffror som tidningen Fastighetsvärlden sammanställt.

Fastighetsvärlden har tagit fram siffror för utvecklingen i de större tätorterna i Sverige där fler än 50 000 invånare bor, räknat i slutet av 2018.

Botkyrka kommun.

Botkyrka kommunhus Foto: Anna Z Ek

Botkyrkas i topp

Den största förändringen skedde i Botkyrka under 70-talet när miljonprogrammen byggdes, därefter har tillväxten av befolkning varierat. De senaste tio åren (2008-2018) har Botkyrka vuxit med 16,3 procent.

– Botkyrka växte explosionsartat under miljonprogrammet. I dag är vi återigen inne i en stark tillväxtperiod som vi använder till att bygga bort bostadssegregationen genom att tillföra bostadsrätter i miljonprogramsområdena och hyresrätter i villamattorna. Målet är att skapa hållbara stadsdelar och bryta bostadssegrationen, säger kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin till Fastighetsvärlden.

Botkyrka, Nacka och Haninge är de Stockholmskommuner som vuxit mest i befolkning sett till de senaste 50 åren.

Stockholms stad inte med på listan

Ingen av landets tre största städer finns med på listan. Alla tre har utvecklats starkt de senaste åren, men inte tillräckligt mycket för att kompensera för tidigare decenniers strukturomvandlingar.

De enda kommunerna i Sverige som minskat sin befolkningsutveckling de senaste 50 åren är Örnsköldsvik och Nyköping.

Här är hela listan: