Metalltuber i olika storlek och färg har blivit ett desto vanligare inslag i stadsbilden. Regeringen ser nu över möjligheten att förbjuda lustgas i berusningssyfte. Än har inget skarpt förbud presenterats.
Men politikerna i Botkyrka vill inte vänta på regeringen. Redan nu pågår förberedelserna för att införa ett förbud mot lustgas på kommunens allmänna platser.
– Vi vet att lustgas är ett otyg som blivit allt mer populärt bland ungdomar och unga vuxna. Som rusningsmedel är det negativt för hälsan och det skräpar ned ofantligt mycket när man kastar tuberna omkring sig, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.
Blir vanligare
Han hoppas få se ett förbud redan till hösten. Men exakt hur det ska gå till är något som behöver utredas vidare.
– Andra kommuner har testat att skriva in förbudet i ordningsstadgarna och det ger polisen en möjlighet att avvisa personer och bötfälla dem för användning av lustgas, säger Emanuel Ksiazkiewicz.
Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, vill se ett förbud mot lustgas på allmän plats i kommunen.
Sacharias Källdén
Men det räcker inte att bara införa ett strängt förbud. Det menar Parvaneh Sharafi som är områdesstrateg i Hallunda, Norsborg och Fittja.
För ungefär ett halvår sedan började hon få rapporter om att allt fler använder lustgas som berusningsmedel i hennes områden. Bland annat brukar det ofta ligga tuber slängda vid Tallidsskolan.
Hon tror att förbudet behöver kompletteras.
– Det vore intressant att testa förbudet. Men för ungdomar som tror att lustgas är ofarligt skulle förbudet inte ge någon effekt om man inte samtidigt jobbar med att informera dem om riskerna att använda lustgas, säger Parvaneh Sharafi och tillägger:
– Men om man ska införa ett förbud måste man också arbeta aktivt med att följa upp det. Annars är risken att unga drar sig till mer undangömda ställen och använder det där istället.
"Ett missbruk som pågår"
Även giftinformationscentralen trycker på vikten av att informera kring de risker som finns när lustgas används som berusningsmedel. Något de har arbetat hårt med det senaste året.
– Det är ett missbruk som pågår och därför måste det här ses över. Då handlar det hela tiden om att gå hand i hand med information där lagstiftningen ännu inte hängt med, säger Luisa Becedas, enhetschef på giftinformationscentralen.
Mostphotos
Emanuel Ksiazkiewicz tycker att kommunen sedan tidigare har arbetat aktivt med informationskampanj – men det har visat sig inte räcka till.
– Vi har informerat i skolor och till vårdnadshavare. Uppenbarligen räcker inte det så vi måste ta till ytterligare verktyg, säger han.