ANNONS

Över 3000 Botkyrkabarn lever i skuldsatta hem

Det kan vara tufft att skuldsanera, men kommunerna erbjuder hjälp.
Botkyrka toppar ny Stockholmslista över andel barn i skuldsatta hem.
Ingenstans i Stockholm lever så stor andel av barnen i hushåll med skulder hos Kronofogden. Nu varnar kommunen för att de inte klarar problemet själva.
– Man måste se över det här på en mycket högre nivå än min, säger Christina Sehlén Lopez, chef för Botkyrkas ekonomiska bistånd.
ANNONS

Kronofogden har släppt ny statistik om barn i skuldsatta familjer, och värst är situationen i Botkyrka. Här lever över 3000 barn – eller 14 procent – i hushåll där minst en förälder har en skuld hos Kronofogden.

Det är nästan dubbelt så högt som snittet i hela Stockholm på 7,9 procent. Något som kan bli extra tydligt under sommaren då många åker på semester medan de som inte har råd blir hemma.

Kopplat in Bris

Anna-Karin Lindahl arbetar med att förebygga skuldsättning hos Kronofogden och tycker det är viktigt att föräldrarna pratar med sina barn om ekonomi.

– Lika viktigt som att uppfostra barnen om andra saker, lika viktigt är det att prata om pengar och varför det ser ut på ett visst sätt i familjen.

För ett och ett halvt år sedan inledde Kronofogden ett samarbete med Bris, Barnens rätt i samhället. Syftet är att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi.

Fler samhällsinstanser måste hjälpas åt

Christina Sehlén Lopez

Både Bris och Anna-Karin Lindahl på Kronofogden poängterar vikten av att få barnen att förstå att det inte är deras fel eller deras ansvar att lösa pengasituationen i sin familj.

Kommunerna klarar det inte själva

Christina Sehlén Lopez är ansvarig för Botkyrka kommuns ekonomiska bistånd. Enligt henne toppar Botkyrka listan på grund av låga inkomster, låg utbildningsnivå och hög arbetslöshet.

Problemet är inte nytt för kommunen och sedan 2012 har de mer än fördubblat resurserna för skuldrådgivning och förebyggande informationsinsatser.

ANNONS

Ändå verkar det inte räcka till.

– Nej det gör ju inte det. Vi har gått från två till fem handläggare och hjälper fler men jag tror man måste se över det här på en mycket högre nivå än min för att komma åt de riktiga problemen, säger Christina Sehlén Lopez.

Hur då?

– Fler samhällsinstanser måste hjälpas åt för att uppmärksamma de här problemen och få kontakt med människorna redan innan de hamnar i den här svåra situationen.

Får kommunerna tillräckligt med stöd?

– Det korta svaret är nej. Då hade vi inte haft det här problemet. Konsumentverket driver frågan aktivt men fler aktörer i samhället behövs för att få bukt med problemet.

 

Andel barn som lever i skuldsatta hushåll (%)

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.