ANNONS

Botkyrkabo åtalas för organiserad narkotikahandel

Pistolen av märket Glock hittades hemma i bostaden hos 26-åringen.
Pistolen av märket Glock hittades hemma i bostaden hos 26-åringen.
Sportbagen med cirka 10 kilo hasch hittades i en lokal i södra Botkyrka.
Sportbagen med cirka 10 kilo hasch hittades i en lokal i södra Botkyrka.
Två män från Botkyrka står åtalade för bland annat grövre narkotikaaffärer. Enligt polisen är en 26-åring från södra Botkyrka en av de större aktörerna i södra Stockholm.
ANNONS

I onsdags rapporterade Dagens Nyheter att polisen tror sig ha stoppat en av Stockholms framtida kriminella ledare.

Under onsdagen startade rättegången mot två män från Botkyrka, 24 och 26 år gamla, som står åtalade för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Polisen har bedrivit spaning och övervakning mot männen i över ett år och 26-åringen från Tumba pekas ut som en huvudspelare i den organiserade narkotikahandeln.

– Det är en av de större aktörerna i södra Stockholm, säger Meelis Tüür vid sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet.

Enligt åtalen är narkotikabrotten männen misstänks för så grova att man drar slutsatsen att det rör sig om en större yrkesmässig verksamhet. Meelis Tüür berättar att 26-åringen varit verksam både i Tumba och utomlands.

Enligt Dagens Nyheter skuggades 26-åringen och hans flickvän av spansk polis i Marbella där paret mötte upp med två män. En av dem ska ha varit en utvandrad svensk med bakgrund i flera narkotikautredningar och den andre en polsk man som misstänktes vara storimportör av cannabis till Europa.

Meelis Tüür berättar att förundersökningsledaren tidigare begärt stöd från den spanska polisen för att kartlägga 26-åringens förehavanden. Efter detta ska han ha fört över pengar till den polska mannens fru.

26-åringen ska ha överlämnat närmare tre kilo cannabis till en person i Tumba i slutet av april förra året, och 24-åringen en liknande mäng på en annan adress i Tumba i juli förra året. I slutet av november ska de tillsammans haft närmare 10 kilo cannabis i syfte att överlåta till någon annan, även det i Tumba.

– De är goda vänner sedan många år tillbaka och han (24-åringen) är medgärningsman på så sätt att han varit med och överlåtit narkotika. Han syns även på den här beslagtagna mobilfilmen när han håller i de här pistolerna, säger Meelis Tüür.

ANNONS

24-åringen som kommer från norra Botkyrka står åtalad för grovt vapenbrott. Polisen har kommit över en film från slutet av 2012 där mannen håller i två vapen. Var filmen är inspelad är oklart och vapnen har inte kunnat hittas igen.

26-åringen åtalas även han för grovt vapenbrott efter att ha haft och överlämnat en pistol i Huddinge i maj förra året. ”Gärningen är att bedöma som grov då överlåtelsen skett i en kriminell miljö och det utgjort ett led i en kriminell verksamhet som är att betrakta som yrkesmässig”, står det i åtalet.

Båda männen förnekar brott. Kammaråklagare Thobias Vilhelmsson vill inte föregå tingsrättens kommande dom.

– Jag väcker åtal för att jag förväntar mig en fällande dom, sedan vet man aldrig vilken bedömning tingsrätten gör, säger han.

Rättegången beräknas avslutas den 4 maj.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.