Botkyrkabor arbetar för assyriers rättigheter

Nohadra och Romiana
Nohadra och Romiana tillbaka i Botkyrka.
Nohadra och Romiana tillbaka i Botkyrka.
Nohadra och Romiana tillbaka i Botkyrka.
Nohadra och Romiana är födda i Sverige, bor i Botkyrka men tillhör folkgruppen assyrier. 2014 intog IS Mosul i Irak, något som blev en väckarklocka för Botkyrkatjejrna som gick med organisationen Assyrier utan gränser.

De är assyrier, 24 år och lärde känna varandra när de arbetade på ICA Maxi. En läser till socionom och en kulturgeografi med omvärldsanalys. Veckan innan jul åkte Nohadra Heido med rötter från Syrien och Romiana Bikasha med rötter från Irak ner till norra Iraks assyriska flyktingläger, för att arbeta för den svenska välgörenhetsföreningen Assyrier Utan Gränser. Där gjorde de en förstudie som senare ska kunna leda till bistånd och projekt för de assyriska internflyktingarna. Men engagemanget började redan 2014.

– Jag minns att jag satt och grät i skolan när Mosul intogs av IS. Men så slog det mig att ingen räddas av att jag gråter, det var då jag började engagera mig, berättar Nohadra, som tog med sig sin Romiana och engagerade sig i den ideella organisationen Assyrier Utan Gränser.

– Vi vet inte riktigt hur projektet kommer att se ut än, men det vi bland annat såg på plats var dels att majoriteten av de assyriska kvinnorna är arbetslösa. Dels också att de unga assyrierna som väljer att flytta, eftersom det inte finns arbete. Det är stora begränsningar i vad de kan göra och de har svårt att se en framtid i landet, berättar Romiana.

De målar upp bilder av flykt, folkmord, förföljelse och ett land i konflikt, men Botkyrkatjejerna vittnar även om hopp.

– Kvinnorna har tillexempel startat egna verksamheter och flyktinglägren har utvecklats till små byar, säger Romiana och visar bilder på små sko- och klädbutiker, kebabstånd och en frisör. Trots krig och förföljelse har de inte gett upp.

Ett av Assyrier Utan Gränsers projekt är deras medicinprojekt, där bland annat en läkare åker runt i en minibuss till olika byar tre gånger i veckan och erbjuder basal sjukvård och mediciner till flyktingar i nöd.

– Vi var med en dag och det var helt otroligt att se. På 10 minuter så förvandlades en kall lokal till ett ”sjukhus”, en receptionist som tog patienternas namn, en legitimerad läkare som diagnostiserade och skrev recept och en som delade ut mediciner. På mindre än tre timmar tog läkaren emot 160 patienter!

Enligt deras berättelser så är de 200 000 assyriska internflyktingarnas dröm att få komma tillbaka till Nineveslätten, ett område som befolkades av assyrier innan IS intåg.

– Enligt oss så finns det hopp i alla fall, men centralregeringen måste ta sitt ansvar och arbetet kan inte byggas enbart på ideella krafter.

Assyrier Utan Gränser arbetar bland annat med direkta insatser utefter de primära behoven för att förstärka målgruppens rättigheter och självmakt. Genom medlemmar och donationer skickas pengar ner till lokala samarbetspartnern Assyrian Aid Society in Iraq.

– En sak vi kommer att ge redan nu är gasol, eftersom det saknas värme i baracker och lokaler. Staten ger bara några timmar el om dagen. Därutöver så måste de elda med gasol, vilket är jättedyrt. I de tillfälliga skolorna till exempel så sitter både elever och lärare med alla ytterkläder på, säger Romiana.

– Vi hoppas fler ungdomar från Botkyrka och Salem vill engagera sig i Assyrier Utan Gränser och att vi kan få fler medlemmar. Vi är ungefär 80 medlemmar och 15 volontärer i organisationen nu och det behövs alltid fler. Och alla kompetenser är lika viktiga, avslutar Nohadra.

Nohadra och Romiana

Romiana och Nohadra i byn Feshkhabour i Irak utanför staden Zakho med medicinprojektet. Vid berget bakom dem går gränsen till Syrien.

Läs fler nyheter:

30 äger en fjärdedel av marken i Stockholms län

Fakta

Fakta: Assyrier

Ursprungsbefolkning i tidigare Assyrien låg vid floden Tigris i Mesopotamien i nuvarande Irak. Assyrien existerade från ca 2000 f.kr. fram till 600f.kr. Assyrier var en av de första folkgrupperna som bekände sig till kristendomen, majoriteten är fortfarande kristna.

Massakern 1843: assyriska byar i Irak brändes ner och mer än 10 000 assyrier mördades.

Seyfo 1915: omkring 500 000 assyrier dödades i skuggan av första världskriget. Sveriges riksdag erkände Seyfo som ett folkmord 2010.

Simele 1933: 3000 assyrier mördades och 64 byar plundrades av irakisk polis och militär.

2014: Islamiska statens intåg i Irak, där assyrier bland annat fått fly från Nineveslätten och Mosul.

Assyrier är i dag en minoritetsbefolkning splittrade i länderna Syrien, Irak, Turkiet, Iran och Libanon.

Assyrier Utan Gränser är svensk ideell välgörenhetsförening med 90-konto som arbetar för att förbättra tillvaron för assyrier (även kallade syrianer och kaldéer) i sina ursprungsländer. Mer information om hur du kan skänka gåvor eller bli medlem finns på hemsidan www.assyrierutangranser.se. Du kan också följa arbetet på facebook, instagram och twitter: Assyrians Without Borders.

Källa: Assyrier utan gränser