Botkyrkabor berättar sin historia

Carlos Zaya och journalisten Josefin Branzell Hertz. Botkyrkabor
Fotograf Carlos Zaya och journalisten Josefin Branzell Hertz efterlyser nu fler Botkyrkabor.
Josefin Branzell Hertz låter Fatma Ipek, som startade föreningen Kvinnokraft, berätta sin historia. Ny
Josefin Brantzell Hertz låter Fatma Ipek, som startade föreningen Kvinnokraft, berätta sin historia.
Carlos Zaya bildsätter intervjuerna.
Carlos Zaya bildsätter intervjuerna.
Poet, skådespelare eller kanske har du ett stort intresse för djur? Botkyrkabor i bild är boken med fokus på invånarna i Botkyrka, Mitt i har träffat initiativtagaren och författaren bakom projektet.

Med intresse för människor och deras historia tilldelades journalisten, läraren och Botkyrkabon Josefin Branzell Hertz i våras pengar från kommunens kreativitetsfond. Nu är hon i full gång för att genomföra sitt projekt ”Botkyrkabor i bild”. Minst 20 personer från olika delar av Botkyrka, med bild och text, ska bli både bok och utställning.

– Jag har jobbat som journalist i många år men är trött på att arbetet är så mallat. Med det här projektet kan jag fokusera på det jag tycker är roligt och mitt intresse i människor, berättar hon strax innan hon ska göra sin femte intervju till boken. Denna gång är det Fatma Ipek som leder den ideella föreningen Kvinnokraft.

Hur väljer du personer?

– Jag går på intuition. Personerna ska väcka intresse, genom vilka de är eller berättelserna de bär på. Det är ganska vagt men jag håller mycket öppet och låter projektet forma sig efterhand. Boken ska representera invånarna i kommunen, personer med olika bakgrund, erfarenheter, från olika yrkeskategorier och delar av kommunen.

Fotograf Carlos Zaya är med och fotograferar för projektet och tillägger.

– Folk ska också kunna känna igen sig, det är väl det som är tanken och då måste vi vara breda så att alla representeras, säger han.

– Hittills har det blivit lite överrepresenterat med kulturarbetare, så det måste vi väga upp. Botkyrkabor i bild är ett journalistiskt konstprojekt som ska fascinera, beröra och uppröra, men även spegla olika delar av vår stora kommun genom de människoöden vi skildrar,  säger Josefin.

Poet, skådespelare, filmregissör är några av personerna, men även en ung tjej med omplaceringshem för smådjur. Hur Josefin Branzell Hertz hittar sina intervjupersoner varierar.

– Det kan vara tips från vänner eller någon jag ser på sociala medier, andra har jag sprungit på av en slump. Som skådespelaren till exempel, jag hörde honom prata när han jag var på Storvretsbadet med min son och badade och blev så nyfiken. Men jag gick inte fram då utan ringde honom senare. Jag måste processa saker -sen slår jag till!

Men även om hon redan är igång så söker hon fortfarande efter fler spännande Botkyrkabor.

– Vi vill gärna få tips och att folk hör av sig om de vill vara med. Det här projektet handlar varken om förortsromantik eller förortsproblematik. Det ska lyfta både det allmängiltiga och särskilda i just vår kommun.

Pengarna från kreativitetsfonden fick hon i juni och projektet förväntas vara klart till sommaren 2017.

– Kommunen brukar vilja se någon form av resultat ett år efter att man fått pengarna, så till försommaren får vi ha något klart att presentera.

Fakta

Botkyrkabor i bild

Botkyrkabor i bild är ett intiativ startat av Josefin Branzell Hertz som ska leda till en bok och utställning.

Projektet tilldelades 75 000 kronor från Botkyrka kommuns kreativitetsfond.

Om du som Botkyrkabo är intresserad av att medverka eller tipsa om personer, så mejla: botkyrkabor@gmail.com

Du kan också följa projektet på Facebook eller instagram:@botkyrkaboribild