ANNONS

Botkyrkabor älskar Hågelby men dissar skolan

Janne och Laila Lodefalk bor i Tullinge. ”Vi trivs bra i Riksten dit vi flyttade 2009."
Janne och Laila Lodefalk bor i Tullinge. ”Vi trivs bra i Riksten dit vi flyttade 2009."
Botkyrkaborna älskar Lida och Hågelby, men kommunen får lägre betyg när det gäller skolan och äldreomsorgen.
ANNONS

Botkyrkas kommunalråd Ebba Östlin (S) säger att hon inte är nöjd när hon läser delar av resultaten i den senaste medborgarundersökningen.

– Jag är inte nöjd resultaten när det kommer till skolan och äldreomsorgen. Vi måste fundera på hur Botkyrkaborna ska få ett ökat förtroende för dem, säger Ebba Östlin.

Skolan bättre än ryktet

För enligt Östlin levererar skolan bättre än vad man ibland tror. Som exempel på framgång tar Östlin att Botkyrka blev årets raket i Sveriges kommuner och landstings (SKL) jämförelse förra året.

– På två år har vi gått från plats 222 till 106 i Sverige. Jag vill ju att Botkyrkaborna ska ha en bild som stämmer mer överens med det. Vi har varit offensiva i att satsa på skolan, men måste också bli bättre på att kommunicera framgångarna, säger hon.

Hon tror att bilden kommer att förändras med tiden. Det gäller även äldreomsorgen tänker -Östlin. Kommunen har jobbat särskilt för att höja kvalitén de två senaste
åren.

När Botkyrkaborna fått frågor om trygghet skiljer sig resultatet kraftigt mellan olika kommundelar. Östlin säger än en gång att hon inte är nöjd, men är hoppfull för framtiden och talar om nya samarbeten mellan polis, kommun och Botkyrkabyggen.

– Och på 15 år har jag inte kunnat se att polisen har så mycket bemanning i Botkyrka som de har nu.

Lida en favorit

Höga eller mycket höga betyg i undersökningen får dock Lida, Hågelby och kommunens bibliotek och friluftsområden.

ANNONS

– Vi är en kultur- och idrottskommun och med våra olika kommundelar är kulturen och idrotten viktiga mötesplatser för att bygga socialt hållbara samhällen.

Vad tycker du om Botkyrka?

Gabriel Staifo, Hallunda: "Det är svårt att få bostad. Jag bor inneboende. Men annars tycker jag om kommunen. Det är bra vägar, lugnt i trafiken och ingen stress."
Antonthas Mariathas, Alby: "Lugnt och skönt, bra skola. Problem finns men vi i familjen är inte rädda för att gå ensamma på natten. Men servicen med post och bank har försämrats i Alby."
Yngve Bäckström, Tullinge: "Det är bra i Botkyrka . Jag har bott både i Tumba och Tullinge. Jag kan inte komma på något att klaga på, men det finns säkert något att klaga på."
Jenny Levai, Tumba: "Bra. Det är nära till naturen och jag har nära till centrum. Sedan är det strul med brottslighet i vissa kommundelar och det drar ju ned kommunen som helhet."