ANNONS

Botkyrkabor hjälper flyktingar

Sandra Elyas tar tillsammans med två kollegor en husbil fylld med förnödenheter till Grekland.

I drygt en vecka har de samlat in saker för att hjälpa till vid flyktingkatastrofen.
ANNONS

– Det kan inte bli för många som hjälper till. Jag kan inte stoppa ett krig, men jag kan finnas där och ge dem någonting, antingen det är en kram, mat eller vatten, säger Sandra Elyas.

För drygt en vecka sedan bestämde sig hon och två kollegor för att göra en insats för flyktingarna i Grekland. De samarbetar med hjälporganisationen World Aid Active som finns på plats i Syrien, och som tidigare varit i Grekland.

– Vi har kollat med dem vad det är som behövs så att vi inte samlar in något onödigt. Behovet av hygienartiklar och medicin är stort, så därför har vi satsat på det, säger Sandra Elyas.

Alla tre är undersköterskor och arbetar på ett gruppboende i Botkyrka. Med hjälp av kommunen kunde de låna lokaler till sin insamling, ett gammalt gruppboende som håller på att renoveras.

När vi träffar Sandra Elyas vid insamlingslokalen kommer Felipe Campos och Moa Kautto förbi med flera kassar som de vill skänka.

– Det känns alltid bra att lämna över sakerna direkt till den som faktiskt ska dela ut det, och det känns tryggt när det finns stora organisationer bakom, säger Moa Kautto.

I morgon onsdag går lasset till Aten. Husbilen har de fått låna av en medlem i kyrkan SOS Church Stockholm som också är med och samarbetar med insamlingen. Väl på plats ska de bland annat köpa Alvedon för pengarna de har samlat in.

– Kyrkan har även bidragit med bensin till husbilen, så att alla pengar och saker som samlas in går oavkortat till flyktingarna. På vägen hem kommer vi att stanna på flera platser och hjälpa till där det behövs, säger Sandra Elyas.

– Även efter att vi har åkt kan folk hjälpa oss genom att skänka pengar till World Aid Active. De pengarna kan vi använda till mat och medicin.

ANNONS

Det är fler som tagit egna initiativ till insamlingar för att hjälpa. Norsborgsbon Evangalin Fernando har till exempel åkt till Ungern där hon hjälpt flyktingar på tågstationen i Budapest.

Hon har samlat in pengar som hon använt för att köpa filtar, sovsäckar och mat till flyktingarna. Henne kan man följa via sociala medier för att veta hur man kan bidra och vad pengarna går till.

På Fittjaskolan har elever och skolpersonal startat en egen insamling av kläder och hygienartiklar som de först tänkte skänka till en annan insamling, men som inte kunde ta emot mer.

– Då bestämde vi oss för att själva köra ner sakerna till Tyskland. Vi är fem kollegor som kör ner en bil till München, säger initiativtagaren Hanna Adolfi.

En del av kläderna som samlats in ska de även köra ut till olika asylboenden i Sverige. Även om Fittjaskolan inte tar emot saker från personer utanför skolan kan man skänka pengar till bensin och andra förnödenheter. Bilen till München åker på fredag.

Fakta

Här kan du också skänka i Botkyrka

Röda Korset, Tuna Torg i Tumba.

Hela människan, Gröndalsvägen 20 B i Tumba.

Botkyrka Pingstförsamling, Second hand-butiken på Eriksbergs industriområde.

OBS! Kontakta organisationerna innan du åker dit. Då kan de berätta vilka saker som behövs.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.