ANNONS

Botkyrkabor ska få skjutsa äldre på elcyklar

Så här kan de nya cyklarna komma att se ut.
Så här kan de nya cyklarna komma att se ut.
Kan du tänka dig att trampa runt på en elcykel i Botkyrka med en senior eller två framför styret?

Då har du snart chansen.
ANNONS

Kommunen startar nu ett pilotprojekt på äldreboenden där eldrivna cyklar köps in. Tanken är att privatpersoner ska agera chaufförer och ta med de boende på spännande turer runt om i Botkyrka.

Idén kommer från ett medborgarförslag där en Botkyrkabo tycker att kommunens äldreboenden borde få eldriva cyklar. Personen föreslog modellen ”Christianiacykel” som har plats för en förare och två passagerare.

På tisdagens möte sa vård- och omsorgsnämnden ja till förslaget och nu ska kommunen börja med att köpa in två cyklar. Tanken är att initiativet sedan ska utvärderas innan man beslutar sig för om fler cyklar ska köpas in.

Idén går ut på att frivilliga anmäler sig som cykelchaufförer och därefter matchas med boende som vill åka på en tur. Därefter är det bara att ge sig i väg till valfri plats och nöje.

– Vi ser verkligen att det kan ge ökad livskvalitet och glädje att komma ut i friska luften och göra något roligt, säger Petra Oxonius, verksamhetschef för äldreomsorgen i Botkyrka.

Cykelkonceptet är populärt på andra håll. I dag finns det i 70 städer och 30 länder. I Köpenhamn och Malmö har man redan satsat på cyklarna, och undersökningar visar att äldre som provat på cyklingen mått bättre och i vissa fall kunnat minska sin medicinering.

– Cyklarna är väldigt säkra ur ett transportperspektiv. Man måste cykla men i och med att de är eldrivna får man lite hjälp, säger Petra Oxonius.

Cyklarna beräknas kosta 35 000 kronor styck och det är ännu inte bestämt vilka äldreboenden som kommer att få dem. Petra Oxonius utesluter inte att cyklarna kommer att flyttas mellan flera olika boenden under pilotprojektet.

– Vi tänker att vi testar åtminstone till september-oktober. Sedan ser vi under hösten hur det fallit ut och blir det lyckat så köper vi fler till våren, säger hon.

ANNONS

Kommunen har inte bestämt sig för vilket företag man ska köpa cyklarna från. Ett alternativ är det danska företaget Christianiabikes. Företaget berättar för Mitt i Botkyrka-Salem att cyklarna kan komma upp i 25-30 kilometer i timmen, under förutsättningar att batteriet laddas med jämna mellanrum.

Cyklarna kommer nu att beställas omgående, och vård- och omsorgsförvaltningen tror att vinsterna för de boende blir så stora att man själv övervägar att betala för cyklarna. Samtidigt vill man undersöka andra finansieringsvägar och höra sig för hur andra förvaltningar, organisationer och myndigheter ställer sig.

Petra Oxonius hoppas på att det ska finnas intresse både från äldre och yngre Botkyrkabor. Nu kommer kommunen att se över hur bokningar och anmälningar ska kunna tas emot av intresserade äldre och chaufförer.

– Är man intresserad redan nu går det bra att kontakta mig, säger Petra Oxonius.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.