Botkyrkabor får räkna med tipplukten i helgen

Avfallshögar i Kassmyragropen. Fotot är taget vid ett annat tillfälle.
Avfallshögar i Kassmyragropen. Fotot är taget vid ett annat tillfälle.
Avfall från anläggningen i Kassmyragropen i Tumba ryker.
Röken luktar illa men kommunen och brandkåren bedömer inte att det är hälsovådligt.
– Jag tror det är optimistiskt att det är över på fredagen. Jag tror man får jobba hela helgen för att få det helt klart, säger Patrik Johansson på Södertörns brandförsvarsförbund.

Det är flishögar som ryker från avfallsanläggningen i Kassmyra i södra Tumba. Efter att personal från både kommunen och brandkåren varit på plats jobbar företaget med att stoppa rökbildningen. Enligt information på kommunens hemsida på onsdagen bedömdes rökbildningen vara över på fredagen. Men nu är bedömningen en annan.

”Det tar tid”

Istället är bedömningen att rökbildningen kommer att pågå över helgen.

– Det tar tid att gräva ur högarna och blötlägga. Det är viktigt att inte lägga på för mycket vatten så att det kommer ut på sidan av de hårdgjorda ytorna. Det är ju en vattentäkt under, säger Patrik Johansson som är operativt befäl på räddningstjänsten.

Vaknar med huvudvärk flera dagar nu

Vårstabo

Förskola har flyttat

Förskolan Trollet på Hästmossevägen i Vårsta har flyttat sin verksamhet tillfälligt. Och i sociala medier vittnar flera personer om en besvärande lukt.

– Vaknar med huvudvärk flera dagar nu, då lukten kommer in i lägenheten, skriver Vårstabon Anneli i gruppen Tryggare Tumba.

”Lukten tilltar i Vårsta”

Tumbabon Onur Gürcan säger till Lokaltidningen Mitt i på torsdagsförmiddagen:

– Jag bor i Broängen så där och vid barnens skola Kassmyraskolan så luktar det inget. Det är mer när man åker uppför backen och mot Vårsta som lukten börjar och sedan tilltar ju närmre Vårsta man kommer.

”Som en lätt dimma”

På onsdagen tyckte han att det luktade riktigt illa i Vårsta.

– I morse (läs onsdagen) låg det som en lätt dimma över Vårsta upp mot skogen. Luktar satan, skrev han i gruppen Tryggare Tumba.

Vårstabon Anneli tycker det är jobbigt att arbetet inte ser ut att vara klart på fredagen.

– Det är jättejobbigt. När jag gick mot Brosjön fick jag vända för att det var så besvärligt. Jag vet en person här som börjat använda astmamedicin på grund av det här.

Tidigare artiklar om Kassmyra: