Botkyrkalärare kan få pris för sina IT-insatser

Tülay Gürgün och Henrik Einemo vill inom olika områden föra in tekniken i skolan – nu nomineras de till lärarpris.
Tülay Gürgün och Henrik Einemo vill inom olika områden föra in tekniken i skolan – nu nomineras de till lärarpris.
Två lärare från Botkyrka är nominerade till priset Guldäpplet för sina arbeten inom informationsteknik.

Båda tycker att det finns mer plats för teknik i skolan.

Lärarpriset Guldäpplet delas varje år ut till lärare som förnyat lärandet med stöd av IT eller inspirerat elever och kolleger lokalt, kommunalt eller nationellt. Tülay Gürgün och Henrik Einemo har länge haft ett intresse för teknik, och att lägga in det i sitt lärande i skolan har varit en självklarhet för dem.

– Många föräldrar tror att läsplattan bara är något barn kan spela spel på, men vi använder det som ett läroverktyg, säger Henrik Einemo, pedagogista på förskolan Luna i Tullinge.

Tülay Gürgün är modersmålslärare i turkiska, informationstekniks-utveckare och lärcenteransvarig på Grindtorpskolan i Norsborg.

– IT i lärande är jätteviktigt. Inom några år måste det finnas innovativa kreativa personer som går ut i arbetslivet Detta är något som skolan måste ta vid nu, säger Tülay Gürgün.

Totalt är 80 lärare runt om i ­Sverige nominerade till priset. Enligt Peter Becker, ordförande i Stiftelsen DIU och jurymedlem för Guldäpplet, har Botkyrkas två nominerade lärare olika styrkor.

– Henrik och Tülay har helt olika intressanta inriktningar. Vi har inte haft någon vinnare från Botkyrka tidigare, så det kanske blir första gången, säger han.

Henrik Einemo jobbar mycket med att förmedla det tekniska verktyget till förskolans pedagoger, och Tülay Gürgün har enbart digitaliserat material i sin undervisning.

Båda lärarna är väldigt drivna och villiga att få in tekniken mer i undervisningen, något som de i dag känner brister på många ställen.

– Hela samhället är digitaliserat i dag, förutom i skolan. Kunskap ligger bara ett klick bort i dag. Det gäller bara att ta vara på det som finns, säger Tülay Gürgün.

I spekulationen om att de skulle få priset är bådas vision att fortsätta sprida sitt budskap.

– Jag vill hamna i möten med andra pedagoger i Sverige och utveckla något som det blir frukt av, säger Henrik Einemo.

Fakta

25 000 kronor i vinstpotten

Guldäpplet delas ut till lärare som förnyat lärandet med stöd av IT eller inspirerat elever och kollegor lokalt, kommunalt eller nationellt.

Priset delas ut av Stiftelsen Yngve Lindbergs minne.

Den som vinner får 25 000 kronor och även en chans att synliggöra sitt arbete.

Källa: Stiftelsen DIU