Botkyrkapolisen misstänker en markbrand för att vara anlagd

Markbrand Örnberget Tullinge OBS: Foto: Terri Lindholm
En brandman jobbar mot elden på Örnberget i Tullinge på onsdagseftermiddagen.
Södertörn och hela länet har haft 200 markbränder sedan tisdagen.
Både i Botkyrka och Salem har det varit bränder.
– Vi misstänker att en av bränderna kan vara anlagd, säger Andres Munoz på Botkyrkapolisen.

Det vita luddet från asparna som just nu sprids och lägger sig i drivor är lättantändligt. Sedan i går har det varit 200 markbränder i länet och Södertörn har inte varit förskonat.

Vid 14-tiden på onsdagen var det sju markbränder samtidigt på Södertörn. Botkyrkapolisen misstänker att en av bränderna, i Alby på tisdagen, kan vara anlagd.

– Man kanske tycker att det är roligt att tända på. Men det sprider sig snabbt och kan flyga i väg gnistor som tänder på nya ställen, säger Andres Munoz som är koordinator på Botkyrkapolisen.

En av bränderna på onsdagen var på Örnberget i Tullinge. Tullingebon och fotografen Terri Lindholm bor inte långt därifrån och fick samtal från sin son.

– Det är lite läskigt med alla bränder. Jag håller på med orientering och man ser mycket skräp i skogen. Det kan räcka med glasbitar som solen lyser genom för att det ska tända. Vi försöker plocka skräp när vi är ute, säger hon.

Brand Örnberget i Tullinge maj 2019. OBS Foto: Terri Lindholm

Det brann på både Örnberget i Tullinge och i Visättra på onsdagen. Foto: Terri Lindholm

Brand Örnberget i Tullinge maj 2019. OBS Foto: Terri Lindholm

Brand på Örnberget i Tullinge. Foto: Terri Lindholm

Brandkåren på Södertörn har sett att filmklipp och bilder på luddbränder sprids i sociala medier, och farhågan är att det nu blivit en viral trend bland länets ungdomar.

– Det är vad vi tror. Det var flera bränder som startade när skolan slutade i går och efter middagstid, men inte under middagstid, säger Jonas Andersson, operativ chef vid Södertörns brandförsvar, som gärna ser att föräldrar pratar med sina barn om detta.

Andres Munoz på Botkyrkapolisen manar allmänheten till försiktighet.

– Det är svårt att sia om vad bränderna beror på om det handlar om oaktsamhet, att det blivit anlagt eller om det är ren olycka, säger han.