ANNONS

Botkyrkas företagare har fått en mötesplats

Nu ska det bli lättare för dem som driver företag att samarbeta med kommunen.

I fredags invigdes det nya näringslivscentret i Tumba, en mötesplats för den privata sektorn.
ANNONS

Tidigare har länken mellan företagare och kommun varit svag och möjligheterna att få stöd och råd av kommunens expertis begränsad.

Allt det ska ändras nu när det nya näringslivscentret öppnat i kommunalhuset i Tumba.

– Det här är väldigt roligt för det är en idé vi haft väldigt länge. Allt bygger på att det har funnits ett uttryckt behov från det lokala näringslivet. Kommunalhuset har inte varit tillgängligt och det har varit svårt för företagare att hitta rätt personer till rätt frågor, säger kommunens näringslivschef Rebecka Hagman.

Syftet är att kommunen ska erbjuda råd och stöd till dem som driver företag eller som har idéer.

– Det kan vara en elev från Tumba gymnasium som har en idé som han eller hon vill utveckla. Det kan också vara de som är mer väletablerade. Det här blir företagarnas dörr in i kommunen, säger ­Rebecka Hagman.

Än så länge är det ganska ”blankt” med hur det hela ska utvecklas längre in i framtiden, förklarar hon. Tanken är att kommunen tillsammans med företagare på vägen dit utformar konceptet tillsammans.

– Vi har en bred ansats på det här och vi vill jobba upp innehållet tillsammans med det lokala näringslivet, säger Rebecka Hagman.

Men det är inte bara dörrar som öppnas för de lokala företagarna och entreprenörerna. Ett större syfte är att nå högre i rankingen när det gäller lokalt företagsklimat. Och stanna kvar där.

I fjol lyckades kommunen väl i Svenskt näringslivs ranking och klättrade 76 platser uppåt i listan bland landets 290 kommuner.

ANNONS

– Det är en del av en samhällsutveckling, att möjliggöra för fler att förverkliga sina idéer, säger Rebecka Hagman.

Tidigare har det funnits företagslotsar att ta hjälp av, då har man dock inte haft någon riktig mötesplats.

– Nu får man möjlighet att träffa företagslotsar och samordnare på en plats, de finns alltid här. De behöver också se till att ha stenkoll på det lokala företagandet.

Företagslotsen Tryggwe Eriksson, tf näringslivschef Rebecka Hagman och näringslivssamordnare Per Lejoneke vid invigningen.

Fakta

Håller öppet flera dagar

Syftet med Näringslivscentret är det ska bli en kreativ mötesplats för näringslivs­frågor i Botkyrka.

Bland annat planeras frukostmöten, starta-eget-kurser och nätverksträffar.

Öppettider är måndag 10–18.30, tisdag–torsdag 10–15.

Källa: Botkyrka kommun

ANNONS