Botkyrkas kommunlråd pekas ut som möjlig gymnasieminister

Ebba Östlin efter att hon valts som ny ordförande i kommunstyrelsen i Botkyrka i december.
Ebba Östlin efter att hon valts som ny ordförande i kommunstyrelsen i Botkyrka i december.
Botkyrkas kommunalråd Ebba Östlin (S) är en het kandidat till den vakanta posten som gymnasieminister säger källor i Socialdemokraterna till Aftonbladet.

Gymnasieminister Aida Hadzialic (S) åkte fast i en rattonykterhetskontroll på vägen mellan Köpenhamn och Malmö och lämnade i lördags regeringen.

Nu pågår jakten på en ny efterträdare och spekulationerna om heta kandidater är naturligtvis igång. En av de hetaste kandidaterna till att bli ny gymnasieminister är enligt S-källor till Aftonbladet Botkyrkas kommunstyrelseordförande Ebba Östlin som haft uppdrag hos regeringen som utredare i utbildningsfrågor.

– Det är självfallet hedrande att media har uppmärksammat vårt arbete i Botkyrka och därmed ser mig som möjlig kandidat, säger Ebba Östlin till Mitt i Botkyrka/Salem.

Kandidater till politiska poster brukar dock vara försiktiga i sina uttalanden och Ebba Östlin slår sig inte heller för bröstet när tidningen frågar om posten i regeringen kan vara aktuell för henne. Tumbabon blev ordförande i kommunstyrelsen så sent som vid årskiftet. Hon var dessförinnan ordförande för utbildningsnämnden i flera år.

– Det är statsministern som tillsätter stadsråd och Socialdemokraterna har många meriterade politiker och jag har redan bästa uppdraget här i Botkyrka, säger hon till Lokaltidningen Mitt i.

Andra heta kandidater som pekas ut är enligt Aftonbladet Lena Hallengren, Åsa Westlund och Jytte Guteland.

Om Ebba Östlin lämnar Botkyrka för regeringen är Gabriel Melki en av de tänkbara kandidaterna att ta över som ordförande i kommunstyrelsen i Botkyrka. Gabriel Melki är i dag ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och var dessförinnan ordförande för vård- och omsorgsnämnden.

Det har varit en del förflyttningar i Botkyrkas rödgröna toppskikt de senaste åren. Bland annat fick förre ordföranden för kommunstyrelsen, Katarina Berggren (S), uppdrag hos regeringen så sent som i höstas. Hon efterträddes då av just Ebba Östlin.