Botkyrkas skolor tar kliv i ranking

skola
Bättre resultat i Botkyrka.
Botkyrka stiger kraftigt i en ny skolranking.
Däremot faller Salem SKL:s ranking.

Organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) har jämfört betygsresultaten i samtliga kommuner i Sverige. Botkyrka placerar sig på plats 106 av Sveriges 290 kommuner. Vilket är en förbättring från plats 222 året innan. Sett till bara de kommunala ökar Botkyrka från plats 235 till plats 141.

Jämförelsen tar sikte på elevernas betyg och tar hänsyn till elevernas bakgrund. Utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) gläds och betonar vikten av att ha bra lärare.

–Därför gör vi nu den största kommunala lärarlönesatsningen i Sverige. Den innebär bland annat att vi nu kan anställa mer personal i de skolor där det behövs och att alla legitimerade lärare och skoledare får mer i lön. Jag är övertygad om att det kommer att ge eleverna ännu bättre förutsättningar att lyckas med sin utbildning i Botkyrka, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S) utbildningsnämndens ordförande i Botkyrka i ett pressmeddelande.

Enligt kommunens pressmeddelande visar rankingen att andelen gymnasiebehöriga ökat, att andelen elever som fick betyg i samtliga ämnen ökat och att det genomsnittliga meritvärdet ökat.

Läs också: Skolan i Alby höjde resultatet men rektorn känner sig kritiserad

I Salems kommun har det gått åt andra hållet enligt jämförelsen. Salems kommun låg förra året på plats 72 i kategorin ”samtliga skolor” och på plats 73 när det gällde kommunala skolor. Men kommunen backar i år till plats 158 respektive 117.