Oberoende socialdemokrater är inte ett nytt politiskt parti utan en intresseförening som ska driva socialdemokratiska frågor, förklarar föreningens interimsordförande Eva Wedberg.

– Allt är i sin linda men vi känner ändå att det är viktigt att vi samlar oss som har blivit hemlösa.

Hittills har de runt 60 medlemmar som till stor del består av de S-medlemmar som hoppade av partiet i protest tidigare i höstas.

Tanken är att de ska driva frågor från partiprogrammet som Socialdemokraterna i Botkyrka klubbade innan valet, något som de upplever att Socialdemokraterna i Botkyrka inte gör i dag. Särskilt frågan att "vända på varje sten för att besegra kriminaliteten och stärka tryggheten" i Botkyrka.

Under vilka former Oberoende socialdemokrater ska verka för det är något som får visa sig med tiden.

– Några av oss sitter i fullmäktige och där kommer vi fortsätta stå fast vid det som vi socialdemokrater lovade väljarna. Som förening kan vi, precis som alla, skriva motioner, opinionsbilda eller skriva debattartiklar, säger hon.

Ingen personligt vendetta

Det socialdemokratiska partiet i Botkyrka består av flera S-föreningar. Oberoende socialdemokrater ska inte bli en del av det, menar Eva Wedberg.

Hon säger att det heller inte ska ses som en personlig vendetta i nästa steg som kommunstyrelsens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) tidigare har uttryckt det.

– Det här gör vi för att det känns roligt och positivt för oss själva, och för att komma vidare. Vi är framåtblickande och det här är inget som är riktat mot någon, tvärtom. Det här är för oss som vill engagera oss, säger Eva Wedberg.

Hur påverkar det här konstellationen i kommunfullmäktige?

– Det här har ingen koppling till fullmäktige. Det här är en förening där alla som delar de socialdemokratiska värderingarna är välkomna. Det känns viktigt att vi samlar all den här sossekraften som vill jobba för Botkyrka och på riktigt vill göra det vi lovade i valet.