Botten är nådd för Värmdös huspriser

Hussäljare i Värmdö har fått rätta sig efter köparnas villkor, men nu tyder mycket på en vändning.

– Nu har vi budgivningar igen, säger Tor-Ingemar Ehn, fastighetsmäklare på Svenska mäklarhuset i Värmdö.

Förra hösten gick luften ur bostadsmarknaden i hela Stockholms län och så även i Värmdö. Allt färre ville ge sig in i stora bostadsaffärer och de säljare som trodde att de enkelt skulle göra en god affär fick en kalldusch. Ovanligt många fick gå ner i pris eller avvakta bättre tider.

Enligt Tor-Ingemar Ehn förstärkte bankernas krav på att den som köper ett hus först måste ha sålt sitt eget stiltjen på marknaden.

– Vi gjorde extremt få affärer förra hösten. Det fanns nästan inga köpare som lyckats sälja sina hus, men de senaste fyra veckorna har de dykt upp, säger han.

Ett tecken på att marknaden håller på att vända är att de bostadsaffärer som nu går i lås sker betydligt snabbare än under hösten och vintern. Ett andra tecken är att utropspriserna på villor stigit med 20 procent sedan årsskiftet. Ett tredje att andelen säljare som tvingas sänka priset minskat från 25 procent i början av året till 17 procent i mitten av juni.

– Vi ser att det byggts upp ett behov. Vi har fler köpare. Affärerna går snabbare och vi har budgivningar igen. Vi har till och med sålt hus före visningen och det var tre-fyra år sedan vi gjorde det sist, säger Tor-Ingemar Ehn.

Att utropspriserna stigit kan på många håll bero på att mäklare från årsskiftet rekommenderats att använda så kallade acceptpriser, vilka för de mesta sätts högre än de ofta lockande utropspriser som tidigare var gängse. Men Tor-Ingemar Ehn tror inte att införandet av acceptpriser spelar en ­betydande roll i Värmdö.

– Här i Värmdö jobbade vi inte med låga utropspriser innan heller. Det vi ser är med stor sannolikhet ett tecken på att köpare och säljare kan mötas på en högre nivå än tidigare, säger han.

Främst är det i Gustavsberg med omnejd och i en radie ut till Brunn, Strömma och Torsby som marknaden vaknat till liv. För fritidshusägare som vill sälja har det gått bäst i Stavsnäs, på Fågelbrolandet och Djurö, enligt Tor-Ingemar Ehn.