ANNONS

Farsta i botten: Låg andel förskollärare

Andelen förskollärare i Farsta stadsdel är 35,7 procent. Den har inte ökat sen i fjol.
Andelen förskollärare i Farsta stadsdel är 35,7 procent. Den har inte ökat sen i fjol.
Farsta stadsdel har den näst lägsta siffran i hela Stockholm över andelen utbildade förskollärare. Det visar en sammanställning från Moderaterna – som vill göra förskolan till en lokal stridsfråga inför valet.
ANNONS

Trots ökad marknadsföring finns inga tecken på att Farsta stadsdel har blivit bättre på att locka till sig förskollärare. I dagsläget är bara 35,7 procent av de som arbetar i förskolan utbildade förskollärare.

Näst sämst i Stockholm

Det är exakt samma siffra som för ett år sedan – och den näst lägsta av alla stadsdelar i Stockholms stad. Det visar en sammanställning från Moderaterna, som nu vill göra förskolan till en valfråga.

– En låg andel förskollärare riskerar att göra kvaliteten sämre då en viktig faktor för förskolornas kvalitet i form av pedagogiskt innehåll, lärande och utveckling för barnen just är personalens kompetens. Så det är allvarligt om den inte kan tillgodoses. Och varför ska Farsta vara sämre än sina grannar med förskollärare?

Det säger Lars Jilmstad, M, vice ordförande i Farsta stadsdelsnämnd, i ett färskt utspel. Så vad vill Moderaterna själva göra åt situationen?

Föreslår karriärslärare

– Vi vill prioritera tillräckligt med resurser samt göra en gedigen genomlysning kring vad det är som gör arbetsplatsen attraktiv eller inte tillräckligt attraktiv, allt för att klara personalförsörjningen, säger Lars Jilmstad.

Lars Jilmstad (M).

Han nämner också att Moderaterna vill införa attraktiva så kallade karriärslärartjänster, med högre lön, även inom förskolan.

ANNONS

Kommer inte att nå målet

Stockholms stads mål för 2017 är 41 procent behöriga förskollärare. Målet har höjts jämfört med i fjol – och liksom i fjol är alltså Farsta stadsdel långt ifrån att nå det.

I stadsdelsnämndens tertialrapport kan man visserligen läsa om satsningar på marknadsföring och deltagande på rekryteringsmässor. Men där konstateras också att förskollärare är ”en eftertraktad yrkeskår och många byter arbetsplats”.

– Grunden är att det inte finns tillräckligt många utbildade förskollärare, det råder en allmän brist, säger Kjell Backman, socialdemokratisk gruppledare i Farsta stadsdelsnämnd.

Men varför är Farsta näst sämst i stan?

– Det kan bero på att vi ligger i ytterstan och att det därför inte upplevs lika attraktivt att jobba här.

 M-förslaget om karriärslärartjänster ger han dock inte mycket för.

– Jag tror inte lösningen är att att någon enstaka för högre lön. Det vi ska satsa på är att vara en attraktiv arbetsgivare och en attraktiv arbetsplats. De anställda ska ha möjlighet till reflektion och till att planera verksamheten samt vara delaktiga till att utveckla verksamheten. Vi vill också lyfta fram andra yrkeskårer inom förskolan som barnskötarna som också är en viktig personalgrupp, säger han.

Fler är nöjda

Exakt hur det ska åstadkommas har Kjell Backman inget svar på. Han vill istället påminna om den senaste kvalitetsundersökningen – som visar att föräldrars nöjdhet med förskolorna i Farsta trots allt ökar.

– Vi får högre resultat i kvalitetsmätningen. Det är väl det som är det viktigaste: Att vi har en bra förskola för våra barn som föräldrar kan vara nöjda med, säger han.

Fakta

Förskollärare – stadsdel för stadsdel

FAKTA
Andel förskolelärare/stadsdel i procent

Rinkeby/Kista: 46 procent

Södermalm: 45 procent

Skarpnäck: 43,6 procent

Norrmalm: 42,8 procent 

Älvsjö: 40,4 procent

Hässelby/Vällingby: 39,7procent
Östermalm: 38,9 procent

Skärholmen: 38,7 procent
Bromma: 38,3 procent

Enskede/Årsta/Vantör: 38,2 procent
Kungsholmen: 37,4 procent

Hägersten/Liljeholmen: 36,5 procent

Farsta: 35,7 procent

Spånga/Tensta: 35,6 procent

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.