ANNONS

Kräver utredning efter fusk hos kontrollanter

Plankning i SL-trafiken
Plankning ska stävjas, men det är svårt om kontrollanterna själva fuskar, menar (S).
Det är olämpligt att lägga ut biljettkontrollerna på entreprenad, anser Socialdemokraterna, sedan fyra kontrollanter avskedats misstänkta för fusk.
ANNONS

För ett par månader sedan blev fyra kontrollanter uppsagda av sin arbetsgivare ISS, anklagade för att systematiskt ha manipulerat med antalet biljettkontroller.

I en interpellation till landstingsfullmäktige kräver nu Socialdemokraterna att landstinget går till botten med anklagelserna om fusk.

”Biljettkontrollanterna och deras fackförbund, Seko, hävdar att fusket förekommit, men att det skett på order av SL:s entreprenör”, skriver Jens Sjöström (S).

Seko hävdar att uppsägningarna är felaktiga och driver ärendet i Arbetsdomstolen.

Fuskåkande för 254 miljoner

Fuskåkandet i SL-trafiken beräknas uppgå till 254 miljoner kronor i förlorade biljettintäkter.

ISS, som tillbakavisat anklagelserna om att ha sanktionerat fusket, fick fortsatt och utökat förtroende att utföra kontroller för bara några månader sedan.

SL beslutade då att dubblera antalet biljettkontroller, från 2,5 miljoner om året till 5 miljoner. Avtalet löper på sju år och är värt 340 miljoner kronor.

ANNONS

Innan ISS tog över hade SL en annan entreprenör, som 2011 ertappades med fusk och blev av med kontraktet.

SL bör bedriva kontroll i egen regi

Nu menar Socialdemokraterna att just biljettkontroll är olämpligt att lägga ut på entreprenad utan bör bedrivas i egen regi.

”Blotta misstanken om att den entreprenör som ska motverka fusk själv fuskar är skadlig för SL”, skriver Sjöström i interpellationen, och kräver att landstinget tillsätter en utredning för att gå till botten med anklagelserna.

ANNONS