Bottenplacering på lista om unga

Täby hamnar långt ner på listan för hur mycket kommuner satsar på unga. Det framgår av en ny undersökning från ungdomsföreningen KFUM.

Plats 232 av 290. Det blev Täbys placering i en ny undersökning där kommunerna rangordnats efter hur mycket de satsar på sina unga. Ungdomsrankning 12, som undersökningen heter, görs av den kristna organisationen KFUM.

– Vad vi vill värna om är en bredd i arbetet med barn och unga. De kommuner som rankas högst har ett högt lägstavärde på alla nyckelområden. Det räcker inte bara att man är bra på enstaka områden, säger Mattias Wihlgaard, kommunikatör på KFUM.

KFUM har jämfört tolv nyckeltal i varje kommun med respektive befolkning. I huvudsak handlar det om hur mycket pengar som satsas på till exempel idrottsanläggningar, musikskola och föreningsliv.

Även lärartäthet i skolan och sociala insatser finns med i undersökningen. KFUM medger att det inte handlar om en exakt undersökning.

– Ett ekonomiskt värde är ganska trubbigt eftersom det inte säger något om kvalitén. Men som regel är det ändå mer troligt att resultaten blir bättre om man lägger mer resurser på verksamheten.

Mats Hasselgren (FP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger sig ta alla kommunrankningar med en nypa salt, oavsett placering.

– I det här fallet kan konstateras att Täbys kostnader per invånare är lägre, men frågan är varför. Och det innebär inte att verksamheten är sämre.

Enligt honom har Täby förutsättningar som ofta ger lägre kostnader än till exempel många mindre orter ute i landet. Han pekar bland annat på socioekonomiska förhållanden, befolkningstäthet och hur verksamheten bedrivs.

Fakta

Länstoppen

Källa: KFUM