I sommar får Botkyrkas ensamma äldre resa med havsutsikt

Botvidsgården sommarvistelse
Havsutsikten från verandan på Botvidsgården är skön.
Det blir en chans att bryta ensamheten och träffa nya vänner.
I sommar får personer med hemtjänst möjlighet att åka till natursköna Botvidsgården i trosa.
– Äntligen något för de ensamma äldre som sitter hemma och stirrar i golvet, utropar pensionären Gudrun Liljegren.

För 1 000 kronor får den som åker själva bussresan tur och retur, mat och tre dagar och två nätter på natursköna Botvidsgården i Trosa samt tillgång till aktiviteter som allsång, frågesport, högläsning, filmvisning, bakning och sittgymnastik.

Botvidsgården Trosa

På Botvidsgården äter resenärerna tillsammans. De hjälps också åt med sysslor kring maten så gott det går. Hemtjänstpersonal finns på plats. Foto: Tobias Fischer.

Dessutom sällskap av andra Botkyrkabor.

– Tio stjärnor på himlen för den här satsningen! Äntligen en aktivitet för de ensamma. Det här kämpade jag så mycket för med när det gällde min mamma, säger pensionären Gudrun Liljengren.

Botvidsgården. Gudrun Liljegren och Gudrun Carlsson

Gudrun Liljegren och Gudrun Carlsson är glada över beslutet som hjälper äldre.. Foto: Anders Björklund

Fakta

Då går resorna till Botvidsgården

  • 25-27 juni
  • 2-4 juli
  • 9-11 juli
  • 23-25 juli
  • 30 juli-1 augusti
  • 6-8 augusti

För de boulespelande pensionärerna som Mitt i träffar vid Rödstu Hage i Tumba välkomnas sommarens resor. De berörs inte själva av satsningen – men den är helt klart välkommen.

Botvidsgården Trosa ägs av Botkyrka kommun.

Botvidsgården har restaurerats Foto: Anders Löwdin.

Botvidsgården Trosa

Öppen spis i samlingsrummet. Foto: Anders Löwdin

Satsningen med övernattningar på Botvidsgården riktar sig till personer med hemtjänst, och har sitt ursprung i en motion som Kristdemokraten Aram El Khoury skrev för några år sedan och som den dåvarande rödgröna majoriteten nappade på.

Ville alla ska få åka

Egentligen ville Aram El Khoury att samtliga äldre i Botkyrka skulle erbjudas någon form av sommarvistelse. I år stannar det vid att boende på omsorgsboenden och servicehus erbjuds dagsutflykter.

– Men att vi börjar så här är ett steg i rätt riktning. Man ville få igång satsningen snabbt, säger Aram El Khoury som hoppas satsningen utvidgas.

Den som vill vara med på tåget, förlåt bussen, till Trosa behöver dock skynda sig. Fredag 31 maj är sista ansökningsdag. Här går det att anmäla sig.