Bowling ska göra centrum roligare

Weine Gustavsson från Mörtnäs tänker gå till sportbaren i gallerian för att äta, dricka, bowla och titta på sport. Han tycker att det behövs fler sådana här ställen.
Weine Gustavsson från Mörtnäs tänker gå till sportbaren i gallerian för att äta, dricka, bowla och titta på sport. Han tycker att det behövs fler sådana här ställen.
Snart får Gustavsberg en bowlinghall när restaurangkedjan O’Learys slår upp portarna.

Men det är inte det enda som är på gång. På förslag är att anlägga en gata genom centrum och att bygga bostäder på parkeringen.

Många tycker att dagens Gustavsbergs centrum är tråkigt och dött. Men det ska det bli ändring på. Det finns flera planer på att liva upp området. Först ut är att O’Learys, som ska flytta till en av de tomma lokalerna i gallerian och öppna före sommaren. Det blir inte bara en sportbar. Hela familjen ska kunna komma till restaurangen för att äta och bowla.

– Vi kommer att ha fem bowlingbanor. Vi har blivit en familjerestaurang med en bred målgrupp, därför tror jag att det kommer att fungera i Gustavsberg, säger vd:n Wilhelm Vintilescu.

Men många butiker i centrum har de senaste åren tvingats slå igen kort efter invigning. Peter Frej (M), ordförande för kommunstyrelsens Gustavsbergsutskott, tror att Nackas köpcentrum stjäl många av kunderna. Han hoppas på att de tusentals bostäder som ska byggas i Gustavsberg, till exempel i Fabriksstaden, ska ge centrumet fler kunder.

– I den bästa av världar skapar det möjligheter för verksamheterna att faktiskt fungera, säger han.

Förra veckan beslutade Gustavsbergsutskottet om en ny inriktning för kommunens planarbete med Gustavsbergs centrum. Nu ska gröna stråk prioriteras.

– Vi vill inte bara ha parkeringsplatser och vägar överallt, det ska finnas gröna dungar även i centrum, säger Peter Frej.

Ett nytt förslag är att en gata ska bana väg genom centrum, parallellt med Blekängsvägen. Men fler alternativ till trafiklösningar ska tas fram.

Även centrum ska få bostäder. Tanken är det ska byggas runt 200 lägenheter på bland annat parkeringen. Men det dröjer innan de planerna blir verklighet. Just nu hoppas Peter Frej på bowlingen.

– Det är väl bra om vi kan få den typen av verksamhet till centrum, det är något vi ser positivt på.

Vad skulle du vilja ha i Gustavsbergs centrum?

Anna Widh, Björnkärret:

”Allt som finns i andra köpcentrum, som till exempel Nacka forum. Kläd-, sko- och sportbutiker till exempel.”
Oscar Bristow, Lugnet:

”Det skulle vara bra med mer aktiviteter för ungdomar, till exempel en basketplan och andra ytor för spontanidrott.”
Anne-Cathrine Ringblom, Haghulta:

”Kanske någon ur-affär eller H&M. Det finns så mycket här, det är inte mycket man saknar.”
Per Johansson, Farstaviken:

”Mycket - jag tänkte precis på hur tråkigt det är här. Fler bostäder, så att det blir lite liv om kvällarna och butikerna kan överleva.”