Bowlinghallen öppnar igen – i helt ny kostym

Den tidigare anställde Ola Claesson bidrar med sin bowlingkunskap till hallens nya ägare.
Den tidigare anställde Ola Claesson bidrar med sin bowlingkunskap till hallens nya ägare.
I höstas gick bowling­hallen i Vallentuna ­centrum i konkurs.

Nu återuppstår hallen – med ett nytt koncept.

– Vi vill göra det till en mötesplats, säger Ola Claesson, en av de nya ägarna.

Vallentuna bowlinghall har varit ett välkänt och populärt ställe i Vallentuna centrum länge. De flesta barn i kommunen har nog varit på bowlingkalas i källarlokalen i Tunahuset som varit bowlinghall sedan tidigt 1970-tal.

– Det har haft bra rykte och många har velat komma hit, säger Ola Claesson som tidigare varit anställd på bowlinghallen.

Men i höstas höll bowlingsagan i Vallentuna på att ta slut. Bolaget som drev hallen gick i konkurs. Trots konkursen var Ola Claesson dock övertygad om att det fortfarande fanns en chans för hallen.

Under våren öppnar bowling­hallen igen i ny regi. Ola Claesson står för bowlingkunskapen åt de nya ägarna.

Bakom satsningen ligger ett par lokala entreprenörer – bland andra näringslivsprofilen Lars Barkström.

Det är inte klart när hallen kommer att öppna. Nu väntar man på att nya maskiner till bowlingbanorna ska levereras från Tyskland. Hela allen ska också renoveras och inredas.

– Man kommer inte att känna igen sig när det är klart. När man inreder bowlinghallar kan man välja mellan rockabillystilen och 50-tal och sportbar. Vi ska göra något helt annat, säger Ola Claesson.

Nu har man i stället tittat längre bak i historien och tänker inreda med skinnsoffor och spännande prylar med bowlinganknytning.

– Det ska vara som att komma hem till en äventyrare i början av 1900-talet som kommit hem från New York, säger Peter Palmquist, som också är med och driver hallen.

Barnkalasen, som tidigare var hallens signum, ska vara kvar. Men tanken är också att locka en vuxen publik. Bland annat vill de ha trubadurkvällar.

– Det kanske låter som en ­klyscha. Men vi vill att det ska bli en mötesplats, säger Ola Claesson.

Fakta

Bowling började som kägelspel

Bowlingen kommer ursprungligen från kägelspel som invandrare från Nederländerna och Tyskland tog med sig till USA på 1800-talet.

Till Sverige kom bowlingen nästa århundrade. År 1909 invigdes den första svenska bowlinghallen på Hotell Regina i Stockholm

Källa: Wikipedia