Boxningsklubben som försvann

Här tränade boxningsklubben.
Här tränade boxningsklubben.
Rinkeby boxningsklubbs verksamhetschef Salle Özturk vägrade öppna lokalen efter branden 2014.
Rinkeby boxningsklubbs verksamhetschef Salle Özturk vägrade öppna lokalen efter branden 2014.
"En stor förlust för Rinkeby", säger OS-deltagaren Kwamena Turkson om boxningsklubbens fall.
"En stor förlust för Rinkeby", säger OS-deltagaren Kwamena Turkson om boxningsklubbens fall.
Under glansperioden på 90-talet hade Rinkeby Boxning en fajter i OS.

Nu har den anrika klubben försvunnit.

– Det är tragiskt, särskilt som det är ungdomar som drabbas ytterst, säger Kwamena Turkson.

Olympiska spelen i Atlanta 1996. Det är åttondelsfinal i boxningsturneringen och Kwamena Turkson från Rinkeby ställs mot världens bästa amatörboxare, kubanen Felix Savon. Svensken blir knockad i första ronden och säger efteråt till DN att ”det kändes som att åka karusell”.

Atlanta-OS var kulmen på fantastisk era i Rinkeby boxningsklubbs historia. Ett tag under 90-talet var sex av nio juniorlandslagsmän från Rinkeby. Nu har klubben försvunnit. Över en natt i somras kastades Rinkeby Muay Thai som delat lokal med boxarna ut på gatan.

– Vi fick ett meddelande dagen innan från boxningsklubben om att vi måste ut. Det var en chock förstås, säger Sasha Martinovic som driver Rinkeby Muay Thai.

Som Mitt i tidigare har berättat har hyresvärden Fastpartner länge jagat boxningsklubbens ledning för att få till ett formellt avslut. Nu har man återtagit lokalen och överväger att i stället hyra ut den till Rinkeby Muay Thai och fotbollsklubben Rinkeby United.

Men det blir ingen enkel resa, i alla fall om man vill komma igång snabbt. Någon har rensat lokalen.

– Boxningsringen, gymmet – till och med prisskåpet, allt är borta, säger Fastpartners centrumchef Mats Carinder.

Kwamena Turkson har inte haft kontakt med sin gamla klubb på flera år, men blir ledsen när han får höra vad som hänt.

– Det är tragiskt, särskilt eftersom det är ungdomar som det drabbar ytterst. Boxning har förmågan att locka till sig de ungdomar som behöver det mest. Det är jag själv ett levande exempel på. Jag har jättemycket att tacka boxningen för, säger Kwamena Turkson.

När Rinkeby boxningsklubb hotades av nedläggning 2003 klev Kwamena Turkson, som då hade lagt handskarna på hyllan, in tillsammans med eldsjälar som Paolo Roberto och Rosengårds-Dallas och räddade klubben.

– Vi fick igång verksamheten igen, drev projekt och fick lokalen renoverad för många miljoner. Jag ska inte säga att det är att kasta pengar i sjön, men det är en stor förlust. Jag hoppas verkligen att någon engagerad person tar tag i det igen så att klubben inte går i graven, säger Kwamena Turkson.

Mitt i har pratat med Salle Özturk som har drivit Rinkeby Boxningsklubb de senaste åren, men han vill inte uttala sig.

– Det är ett känsligt läge. Men jag blir ställd och chockad över det du berättar. Ingen har hört av sig till mig, säger Salle Özturk, angående att fastighetsvärden sökt ansvariga för klubben.

Just nu tittar han på lokaler i en grannkommun. Planen är att starta en boxningsklubb – utanför Rinkeby.

Början till slutet var branden i december 2014. För Mitt i berättade Salle Özturk att han inte vågade öppna igen av rädsla för farliga rökpartiklar i lokalen, och 200 ungdomar som var aktiva i klubben hade plötsligt ingenstans att träna.

Men fastighetsägaren har en annan bild.

– Som vi ser det drabbades inte klubben av branden, säger Mats Carinder.