BP-Anders tomtebloss stoppades av förbundet

Anders Ungh med sina tomtebloss i Malmö.
Anders Ungh med sina tomtebloss i Malmö.
Anders Ungh hejar på BP på Grimsta
Anders Ungh när han eldar på sitt favoritlag på Grimsta.
BP-supportern Anders Ungh fick godkänt av Svenska Fotbollförbundet att använda pyroteknik på Swedbank Stadion i Malmö i går. Men fem minuter före avspark stoppades hans – tomtebloss!

Anders Ungh är en av Brommapojkarnas mest hängivna supportrar. Han har kallats ”världens minsta bortaklack” och är ofta ensam BP-supporter när laget spelar på bortaplan.

Ett par veckor före bortamatchen mot Malmö FF på Swedbank Stadion på måndagskvällen ansökte han om att få utföra pyroteknik.

– Jag fick klartecken från förbundet och tänkte göra det som en skoj grej. Min grabb jobbar med tifo i Djurgården och jag gillar bengaler. Men BP är ju en liten klubb, vi kan inte mäta oss med de stora.

”Pyroteknik på bortastå”

Eftersom Svenska fotbollförbundet hade gett klartecken kunde han passera arenans säkerhetskontroll med sin pyroteknik.

”Klockan 19:00 utlovar jag pyroteknik på bortastå på Swedbank arena, Forza BP”, twittrade han ett par timmar före avspark.

Men fyra minuter före matchstart fick han en kalldusch. ”Fotbollsförbundet drog tillbaka tillståndet nu”, twittrade han.

– Då blev jag lite besviken när jag fick beskedet bara minuterna innan matchen skulle starta.

Tog bild med tomtebloss

När besvikelsen lagt sig bestämde sig Anders Ungh ändå för att ta en symbolisk bild med sin arsenal – två tomtebloss – utan att fyra av.

– Med en gång kom det tre säkerhetsvakter från ingenstans. De satt väl bara och väntade på att jag skulle trotsa förbudet.

Dagen efter matchen verkar han kunna se något roligt i situationen delar med sig av en bilden från bortasektionen.

”Det var dessa tomtebloss som jag hade fått tillstånd för av fotbollsförbundet till ett BP tifo och som dom drog tillbaka 5 minuter före matchstart”, skriver han på Twitter.

Kunde ha blivit historisk

Men han har samtidigt viss förståelse för Svenska fotbollförbundets beslut. Hade han fått tända på tomteblossen hade det blivit den första godkända tekniken på en allsvensk fotbollsarena.

– Det hade ju blivit ett prejudikat som bengaler kanske kunde ha dragit nytta av: ”BP-gubben fick ju – då får vi också”.

Riskerar två års avstängning

Han har inga planer på att försöka använda pyroteknik på någon av Brommapojkarnas kommande matcher.

– Klubben hade ju fått en jävla massa böter och jag hade riskerat två års avstängning. Det hade varit taskigt för då hade ju inte BP haft någon på bortastå.

Lokaltidningen Mitt i söker Svenska fotbollförbundet för en kommentar.