Brå: Kameror vid Stureplan har haft klen effekt

Runt Stureplan sitter sju kameror sedan 2012. Men enligt Brå finns inget som styrker att kamerorna har haft en avskräckande effekt när det gäller brottsligheten.
Runt Stureplan sitter sju kameror sedan 2012. Men enligt Brå finns inget som styrker att kamerorna har haft en avskräckande effekt när det gäller brottsligheten.
Nu ska Förvaltningsrätten ta beslut om ett nytt tillstånd för kameror vid Stureplan.
Nu ska Förvaltningsrätten ta beslut om ett nytt tillstånd för kameror vid Stureplan.
Övervakningskamerorna på Stureplan har inte haft någon större inverkan på brottsligheten menar Brå.

Men polisen är positiva och kamerorna ser ut att bli kvar på platsen.

Sommaren 2012 satte polisen upp sju övervakningskameror på Stureplan och nio kameror vid Medborgarplatsen. Under tre år har kamerorna testats.

Övervakningen skulle hjälpa till att stoppa pågående brott under helger då bilderna övervakades i realtid, men också användas i utredningar.

Men Brottsförebyggande rådet (Brå) är tveksamma till kamerornas förträfflighet.

– Vår slutsats är att kamerorna inte riktigt har fungerat som det var tänkt, säger Fredrik Marklund, utredare på Brå.

I en färsk rapport konstaterar Brå att brotten visserligen har minskat på båda platserna – men att det beror på kamerorna är inte säkert.

För på andra stora, publika platser som Fridhemsplan, Slussen och Kornhamnstorg har brott mot person också minskat under samma period.

– Vi kan inte dra slutsatsen att brottsligheten har minskat på Stureplan och Medborgarplatsen på grund av kamerorna, utan det tycks vara något annat som påverkar, säger Fredrik Marklund.

Under åren har polisen dessutom bara plockat in filmmaterial i en femtedel av de anmälda brotten på platserna. Och endast i åtta fall har filmerna hjälpt till att få en fällande dom.

Inte heller den upplevda tryggheten har ökat i områdena enligt Brå.

– Vi har ingen åsikt om kamerorna ska sitta uppe, utan vi säger att om kameraövervakning ska användas bör det finnas evidens att det funkar, eller åtminstone en tanke om hur det ska funka. Den här utvärderingen visar att det finns frågetecken om det är effektivt mot våldsbrott, säger Fredrik Marklund.

Erik Forssell är kommunpolis med ansvar för Östermalm. Han tycker att man hade kunnat vara tydligare med att kamerorna finns på Stureplan, men han anser samtidigt att de är ett bra förebyggande verktyg.

– Vi har tillfällen då kamerorna har gjort att vi kunde skicka patruller som avstyrt misshandlar och situationer där det hade kunnat bli betydligt värre, och sådant syns inte i statistiken.

Länsstyrelsen har tidigare gett förlängt tillstånd för kamerorna till 2020. Men Datainspektionen (DI) har överklagat det beslutet och vill i sin tur bara ge tillstånd ett år i taget. DI anser också att en polis alltid måste sköta kamerorna.

Ärendet ligger nu hos förvaltningsrätten – och i väntan på besked sitter kamerorna upp.

Fakta

Bara bemannade på helger

Sju kameror sitter runt omkring Stureplan sedan sommaren 2012.

Kamerorna filmar varje dag mellan 23.00 och 06.00, men är det är bara på helger som poliser övervakar bilderna.

Tillståndet för kamerorna gick ut sommaren 2015, men polisen har ansökt om ett nytt tillstånd. Förvaltningsrätten ska ta beslut om ett sådant beslut. Till dess sitter kamerorna uppe.