Bra kök – men bättre atmosfär

Stockhoms vardagsrum. En plats där hipsters, kostymnissar, modefolk och landsort möts vid den långa baren.

Riche har funnits sedan 1893 och har sedan många år den yvige Anders Timell som källarmästare och Bocuse d’Or tävlande Tommy Myllymäkki som kreativ chef.

Här flödar historia och kärlek i en fantastisk atmosfär. Herrarna kliver in genom den välbekanta dörren. Stället är fullt.

Personalen är stressad, men tar sig ändå tid att svara på frågor och de kan sitt vin. Här möter franska smaker svenska husmansklassiker.

Gourmé beställer in halstrade pilgrimsmusslor med blåmussel- fumé, forellrom och puré på gröna ärtor (225 kronor). Smakerna är genomtänkta.

Ärtpurén har hittat en perfekt balans mellan de söta ärtorna och det lite saltare blåmussleskummet som smakar hav. Men pilgrims-musslorna har legat för länge i pannan.

Gourmand tar i stället in den halstrade ankleverterrinen med bakat fikon och brioche (265 kronor). Terrinen är otroligt god med sin köttiga anklever. Fikonet är en utmärkt kavaljer.

Vid sidan om sitter ett sällskap som beställt in Pelle Janzon (215 kronor). Den tunna oxfiléskivan ligger på kavring. Smaken från det mörka brödet tar över allt.

– Det är synd på en annars så fulländad klassiker, menar Gourmé.

Till varmrätt beställer Gourmé in piggvar (450 kronor) med hollandaisesås och sockerärtor. Såsen är perfekt slagen. Inte för fet och syran är hög.

Potatisen är mindre lyckad. Om den skalats tidigt och legat för länge i vatten, om den förkokats och värmts på, eller rent av plockats direkt från en burk går inte att avgöra.

Piggvaren kommer in hel och servitören hjälper till att filea. Den mjälla fisken gör ingen besviken.

Gourmand beställer in grillad hängmörad biff med en dipp på oxmärg och rödvinssås (365 kronor). Pommes fritesen är till skillnad från den kokta potatisen helt perfekt.

Vad som är synd är att den annars smakrika köttbiten är ojämnt skuren så att den är olika tjock i ändarna. Vad som skulle ha varit medium rare blir i stället well done i ena änden och rare i den andra.

Dippen är salt, fet och god för den som älskar oxmärg. Den confiterade vitlöken, körbärstomaterna och bellaverden (långstjälkad broccoli) är ypperliga komplement.

En smörstekt torskrygg (365 kronor) kommer in till bordet bredvid. Man kan se hur torr den är och mannen äter inte upp.

Klassiker som toast Skagen (205 kronor) eller biff Rydberg (335 kronor) eller köttbullar (195 kronor) är mer prisvärda rätter.

Så till desserten.

Mjölkchoklad-crème brûlée (115 kronor) har en fin, tydlig smak av mjölkchoklad, men herrarnas sockerlock är sönderbränt.

De skickar ut och får snabbt in en ny. Citronmarängpajen med hallonsorbet (115 kronor) är kylskåpskall. Riktigt god är dock ginon (125 kronor) kiwi, jordgubbar och banan gratinerad under ett täcke av vit choklad.

En svajig måltid, men stämningen på Riche är hög, stabilt hög.

Det är synd på en annars så fulländad klassiker.

Fakta

Riche

Kök: Franska smaker och svenska husmansklassiker.

Miljö: Oslagbar atmosfär. Här finns många, många stamgäster.

Pris: 175–475 kronor.

Fakta

Foto: Jana Christina Eriksson